Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Netelroos: zo verlicht je de jeuk

netelroos.jpg

Jeuk is erger dan pijn. Dat gezegde heb je vast al eens gehoord en kun je waarschijnlijk beamen als je last hebt van netelroos. Netelroos is een huiduitslag met vlekken en bulten. Er komt een stof in de huid vrij (histamine) die de uitslag veroorzaakt.

Prikkels

Er zijn verschillende prikkels die netelroos kunnen veroorzaken. Dit is bij iedereen anders maar de meest voorkomende prikkels zijn geneesmiddelen (bijvoorbeeld antibiotica of aspirine) en voedingsmiddelen (bijvoorbeeld chocolade, eieren, schaaldieren, noten of fruit). Maar ook warmte, koude, druk of zonlicht op de huid, contact met plantaardige en chemische stoffen, een infectie of insectenbeten.

Minder spanning

Andere factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van de huiduitslag zijn de psychische factoren zoals drukte en spanning. Met een paar handige tips kun je ervoor zorgen dat je minder werkstress hebt en dus lekkerder in je vel zit.

Wat kun je doen tegen netelroos?

Netelroos kan ineens opzetten, maar kan ook binnen een aantal uren weer verdwijnen. Soms kan het enkele dagen of weken duren tot de huiduitslag weg is. Maar wat kun je er tegen doen?

Oorzaken

Alcohol, aspirine, stress en hitte kunnen netelroos verergeren. Vermijd dit dus ook zoveel mogelijk. Als je er na verloop van tijd achter bent gekomen welke prikkel het bij jou veroorzaakt, probeer deze dan zoveel mogelijk te vermijden.

Medicijnen

Als de huiduitslag op komt zetten terwijl je medicijnen gebruikt, is het verstandig om dit aan de huisarts te laten zien. Dit kan een reactie zijn op de medicatie.

Verlicht je huid

Om de jeuk wat te verlichten, is het belangrijk om niet te krabben. Dit maakt het juist erger. Dep liever met water en een scheutje azijn of neem een lauwe douche. Ook is het beter om luchtige, loszittende kleding te dragen.

Ook interessant