Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Nekklachten? Ga eens floaten!

floaten.png

Om te drijven in zout water, ook wel ‘floaten’ genoemd, hoef je niet per se naar de Dode Zee. Ook bij diverse wellnesscentra in Nederland kun je hiervoor terecht. Het proberen waard, want diverse lichamelijke klachten hebben baat bij een floatsessie.

Drijven in een bad met zout, dat is floaten, niets meer en niets minder. Tijdens een sessie floaten drijf je in een zoutwaterbad dat verrijkt wordt met speciaal magnesiumzout. Dit zorgt ervoor dat het net voelt alsof je zweeft. De truc is vervolgens om achterover te gaan liggen om te ontspannen. Het drijven gaat vanzelf.

Optimale ontspanning

Inmiddels is floaten in Nederland al aardig ingeburgerd. Maar wat bij veel mensen niet bekend is, is dat het veel voordelen heeft. Leendert Koppenol van Blitz Wellness in Heemstede ziet dan ook mensen met verschillende klachten binnenlopen. Van reuma en spierpijn tot psychische klachten, slapeloosheid en nek- en schouderklachten. “De optimale ontspanning die je bereikt met floaten is waardoor de klachten verlichten en soms zelfs verdwijnen. Doordat je zweeft, krijgen alle spieren de kans om zich te ontspannen, want nergens wordt druk op uitgeoefend. De ademhaling wordt steeds kalmer en het hart gaat in een rustiger ritme slaan.”

5 uur slaap

Koppenol vervolgt: “Bovendien raken lichaam en geest totaal ontspannen door het ontbreken van externe prikkels. Dit komt doordat de hersenactiviteit wordt verlaagd naar de thetafase, die normaliter alleen tijdens het slapen wordt bereikt. In deze fase verkeert het lichaam in de droomslaap en worden emoties verwerkt, stress gereduceerd, creativiteit verhoogd en de fantasieën geprikkeld. Nog een voordeel: een uur floaten staat gelijk aan vijf uur slaap.”

Floaten iets voor jou?

“Floaten is voor iedereen geschikt”, vertelt Koppenol, “maar het is wel belangrijk dat je je voorafgaand aan de sessie openstelt voor de ontspanning. Als je net in de file hebt gestaan en wilt gaan floaten, heeft het eigenlijk al geen zin omdat je te gespannen bent.” Ook moet je volgens Koppenol van de eerste keer niet te hoge verwachtingen hebben. Het is natuurlijk nieuw en je weet niet precies hoe je lichaam en geest erop reageert. “Als je de eerste keer niet het resultaat bereikt wat je had gehoopt, moet je daarom nog niet de moed opgeven. De tweede keer gaat het in de meeste gevallen meteen beter.”

Alle voordelen van floaten op een rij

– Ontspant het lichaam bij stress, spierpijn en spierkrampen
– Versterkt de werking van b.v. fysiotherapie, manuele therapie
– Verbetert de sportprestaties
– Verbetert de opname van voedingsstoffen en de werking van insuline
– Brengt verlichting bij restless legs
– Verlicht pijn en vermoeidheid bij reuma, fibromyalgie en (vage) pijnklachten
– Is heilzaam bij chronische schouder-, nek- en rugklachten (b.v. bij whiplash en RSI)
– Versterkt het immuunsysteem
– Helpt migraine te voorkomen of te verlichten
– Helpt zwangerschapsvergiftiging te voorkomen
– Herstelt het slaapritme
– Vermindert en verlicht huidklachten
– Stimuleert de synchronisatie van de linker- en de rechterhersenhelft en heeft daarom een positieve invloed op het geheugen, denken, de leerprestaties, creativiteit, concentratie en zelfvertrouwen
– Versnelt het herstel na (sport)blessures, operaties en chemokuur (gemiddeld met 30%)

Wil je ook eens floaten? Bij Blitz Wellness kan dat op afspraak vanaf € 32,50. Woon je niet in de buurt van Heemstede, geen nood, er zijn inmiddels veel meer wellnesscentra waar je de gezonde voordelen van floaten kunt ervaren.

Ook interessant