Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Déze symptomen kunnen wijzen op een nekhernia (en zó is die te behandelen)

deze-symptomen-kunnen-wijzen-op-een-nekhernia-en-zo-is-die-te-behandelen.jpg

Bij een hernia denk je waarschijnlijk snel aan rugpijn – een rughernia komt dan ook relatief vaak voor. Maar wist je dat je ook in je nek een hernia kan krijgen, waarbij de zenuwen daar in de knel komen? We zetten de symptomen van zo’n nekhernia op een rij.

Een hernia is een uitpuiling, die in principe overal kan zitten. Bij een nekhernia gaat het om een uitpuiling van één van de tussenwervelschijven in de nek, wat voor nare klachten zorgt.

Nekhernia

Tussen de je ruggenwervels zitten de tussenwervelschijven, soepele schijfjes gevuld met een soort gelachtige substantie. Als je een hernia hebt, is één van die schijfjes tussen de nekwervels door gekomen als een uitstulping. Die kan vervolgens tegen de zenuwen in je nek drukken, waardoor die zenuwen geïrriteerd raken. Vervolgens zorgt die irritatie weer voor ‘verkeerde’ prikkels van de zenuwen, waardoor de nekhernia voor nare symptomen zorgt.

We kunnen eigenlijk allemaal een nekhernia krijgen; vaak is er geen duidelijke oorzaak voor de aandoening. Slijtage kan een rol spelen, maar je kunt ook een aangeboren zwakke plek in je nek hebben waardoor je meer kans loopt op zo’n hernia. Sommige beroepen vergroten de kans op een nekhernia. Dat is bijvoorbeeld zo bij tandartsen, die in een rare hoek zitten om het gebit te bekijken. Maar ook mensen die fysiek zwaar werk doen, lopen meer kans op zo’n uitstulping in de nek.

Symptomen van een nekhernia

Welke symptomen je precies krijgt bij een nekhernia en hoe heftig deze zijn, verschilt van persoon tot persoon. Er zijn mensen die een nekhernia hebben zonder dat zij hier last van hebben, maar de meeste mensen merken wel dat er iets mis in met de tussenwervelschijf in hun nek. Meestal starten de klachten met pijn in de nek, zoals pijn en stijfheid. Soms komt er ook hoofdpijn bij kijken. Dat kan natuurlijk veel verschillende oorzaken hebben, dus wijst niet altijd direct op een nekhernia. Pas als (een aantal van) de onderstaande symptomen ook voorkomen, is de kans groot dat het wel gaat om een nekhernia:

  • Een nare, scherpe en snijdende pijn in je arm, die tot aan je hand kan doorgaan
  • Tintelingen in je arm en/of hand
  • Een slapend of doof gevoel in je arm
  • Verminderde kracht in je schouder, arm of hand – soms uitvalsverschijnselen

Heb je deze klachten? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Op basis van je symptomen en een lichamelijk onderzoek, kan hij of zij een nekhernia vaststellen. Soms is aanvullend onderzoek nodig, bijvoorbeeld een MRI-scan.

Lees ook:
Aan déze symptomen herken je het carpaal tunnel syndroom

Behandeling

Hoe vervelend een nekhernia en alle bijpassende symptomen ook zijn: in negen van de tien gevallen gaat het vanzelf weer over, binnen ongeveer twee maanden. Dat wil niet zeggen dat je helemaal geen behandeling nodig is in die tijd. Omdat de zenuwpijn bij een nekhernia heel ernstig kan zijn, zijn er vaak flinke pijnstillers nodig. In eerste instantie krijg je vaak gewone pijnstillers zoals paracetamol, maar soms worden ook sterkere medicijnen zoals morfine nodig.

Operatie voor nekhernia

Als de pijn niet vanzelf verdwijnt of als je last hebt van verlammingen, word je meestal doorgestuurd naar een neuroloog of neurochirurg. Er wordt dan uitgebreider onderzoek gedaan naar de plek van de nekhernia en de klachten die deze veroorzaakt. Op basis daarvan kan besloten worden nog even af te wachten tot de klachten verdwijnen, of om over te gaan op een operatie.

Bij een operatie wordt de uitstulping van de tussenwervelschijf verwijderd; soms wordt daarbij de hele schijf weggehaald. De beknelde zenuw krijgt dan weer voldoende ruimte, waardoor klachten afnemen. Patiënten kunnen meestal een dag later weer naar huis en herstellen binnen vier tot zes weken na de operatie.

Bron | Thuisarts, Haaglanden MC
Beeld | Getty Images

Margriet 30-31 ligt nu in de winkel! Met in dit extra dikke dubbelnummer: een interview met Janny van der Heijden en André van Duin, een grote zomerhoroscoop, weer verliefd op je 50e, 15 pagina’s lekker puzzelen en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant