Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Negen dingen die je kunt doen als je de ergste verkoudheid ooit hebt

verkoudheid.jpg

Het niezen, het snot, het niet vrij door je neus kunnen ademen en de slapeloze nachten: nee, een verkoudheid is bepaald geen pretje. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je je weer wat beter voelt.

1. Drink meer water

Bij een griep of verkoudheid is het belangrijk dat je veel water drinkt. Water is het belangrijkste bestandsdeel van de mens en helpt om afvalstoffen te verwijderen; je kunt er dus niet genoeg van drinken! Probeer dranken die vocht onttrekken zoveel mogelijk te vermijden, zoals koffie en alcohol. Ook melk is geen aanrader, omdat het aanzet tot slijmvorming.

2. Neem een slok appelciderazijn

Hoewel het echt niet lekker smaakt, is het wel héél effectief bij een verkoudheid. Azijn gaat namelijk de slijmvorming tegen in je holtes. Voeg daarom een eetlepel azijn toe aan een glas water en drink het zo snel mogelijk op.

3. Pak wat extra slaap

Het allerbeste wat je kunt doen, is zoveel mogelijk rust nemen. Je lichaam heeft namelijk al je energie nodig om tegen het verkoudheidsvirus te kunnen vechten. Ga dus wat vroeger naar bed en zorg ervoor dat je een paar extra uurtjes slaap pakt.

4. Ga lekker badderen

Zet een lekker muziekje aan, steek wat kaarsen aan en dompel je onder in een warm bad. Het stoom van het water zorgt ervoor dat je holtes wat meer gaan openstaan, waardoor het slijm loskomt.

5. Eet (of slurp) lekker veel soep

Haal wat lekkere soepjes in huis en eet ze als lunch en avondeten. De soep verzacht je pijnlijke keel en zorgt ervoor dat het slijm in je neus en andere holtes loskomt.

6. Neem wat zink

Hoewel zinktabletten een verkoudheid niet kunnen voorkomen, kunnen ze wel er wel voor zorgen dat je er minder lang last van hebt. Sla dus een potje zink in en neem elke dag één of  twee tabletjes.

7. Maak je hoofd leeg

Probeer een paar minuten te mediteren en je lichaam te strekken. Na het langdurig op de bank zitten/liggen kan dat je weer even een energie-boost geven. Daarnaast kan het mediteren eventuele stress verminderen, wat weer beter is voor je immuunsysteem.

8. Leg een ui op je nachtkastje

Om ervoor te zorgen dat je neus weer wat meer ‘open’ gaat staan, kun je ’s avonds een ui op je nachtkastje leggen. Haal de ‘rokken’ van de ui en snijd de ui in grote stukken. Leg de stukjes op een schoteltje naast je bed en de kans is groot dat je je de volgende dag stukken beter voelt!

9. Eet een paar teentjes knoflook

Knoflook heeft een sterke antibacteriële werking. Het is dan ook heel effectief in het bestrijden van een verkoudheidsvirus. Eet twee teentjes rauwe knoflook en probeer de rest van de dag menselijk contact zoveel mogelijk te vermijden. Of kauw op peterselie om de sterke knoflookgeur te verminderen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Purewow
Foto | iStock

Ook interessant