Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Bestaan negatieve calorieën?

negatieve-calorieen.png

Door het eten van komkommer, selderij, radijsjes wordt je lichaam flink aan het werk gezet, maar je krijgt er nauwelijks energie voor terug. Kortom: het zou negatieve calorieën opleveren waardoor je gemakkelijk afvalt. Waar of niet waar?

Er is een hele lijst op internet van fruit en groentes die negatieve calorieën zouden leveren. Van appels en pruimen, tot sperziebonen en courgettes. De vertering van deze voedingsmiddelen zou meer energie vragen dan de energie die ze het lichaam leveren. Hoe meer je van deze producten eet, hoe meer je afvalt?

Negatieve calorieën

Helaas, we kunnen hier kort over zijn: negatieve calorieën zijn een fabel. Natuurlijk, er is energie nodig om voedsel te verwerken, maar die hoeveelheid is nog steeds veel kleiner dan de energie die het eten ervan levert. Negatieve calorieën bestaan dus niet. Afvallen doe je door minder of gezonder te eten en meer te bewegen.

Afvallen met groente en fruit

Toch, als je wilt afvallen, of gewoon gezond wilt blijven, dan is het wel goed om veel fruit en groentes te eten en daar flink in te variëren. Ze leveren relatief weinig calorieën en door het grote aandeel van vezels zorgen ze voor een voldaan gevoel, blijf je op gewicht en behoud je een goede stoelgang. Door elke dag voldoende groentes en fruit te eten, verklein je bovendien het risico op hart- en vaatziektes en bepaalde vormen van kanker, en verbeter je je bloeddruk.

Tip:
In sapjes en smoothies zitten vaak minder voedingsstoffen dan in onbewerkte groentes en fruit. Bovendien, als je iets drinkt, dan merk je veel minder goed dat je veel calorieën binnenkrijgt, dan wanneer je moet kauwen.

Bron | Voedingscentrum

Ook interessant