Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Neemt jouw angst voor spinnen extreme vormen aan? Misschien heb je arachnofobie

In ons land is ongeveer één op de vijf mensen bang voor spinnen. Maar hoewel veel mensen die angst dus wel zullen herkennen, gaat het voor mensen met arachnofobie nóg een stap verder.

Zo'n 3 tot 6 procent van de Nederlanders heeft arachnofobie, wat betekent dat je een spinnenfobie hebt. En dat houdt in dat de fobie je dagelijkse leven beïnvloedt.

Arachnofobie

Ergens bang voor zijn is een normaal verschijnsel. Tijdens bedreigende situaties moet je snel handelen. Door de angst gaat je hart sneller kloppen, je ademhaling omhoog en begin je te zweten. Dit is een compleet natuurlijke reactie. Maar als je een fobie hebt, ontstaat deze angst ook als er géén bedreiging is. En dan kan die angst dus invloed gaan hebben op je dagelijks leven. Bij mensen met arachnofobie is dit ook zo. Mensen met deze fobie voelen extreme angst bij het zien van een spin - met alle lichamelijke gevolgen die daarbij horen - terwijl spinnen (meestal) geen reële bedreiging vormen voor mensen.

Symptomen van arachnofobie

Waaraan kun je herkennen dat je last hebt van een serieuze spinnenfobie? Als de volgende symptomen - die lijken op die van een paniekaanval - optreden bij het zien of aanraken van een spin, kan dat op arachnofobie wijzen:

  • Misselijkheid
  • Droge mond
  • Overmatig zweten
  • Hyperventilatie
  • Hartkloppingen
  • Duizeligheid
  • Een 'onwerkelijk' gevoel hebben

Het verschil tussen 'gewoon' bang zijn voor spinnen en een spinnenfobie, is dat je bij het laatste ook van alles doet om spinnen te vermijden. Je gaat bijvoorbeeld niet naar kelders, zolders of tuinhuisjes om maar geen spinnen tegen te komen. Of je vermijdt een plek waar je laatst een spin hebt gezien. Hierdoor kan de fobie daadwerkelijk invloed hebben op je dagelijks leven en functioneren. Herken je je hierin? Dan is het verstandig naar je huisarts te gaan.

Lees ook:

Bang voor spinnen? Dit plantje jaagt ze allemaal het huis uit

Oorzaak spinnenfobie

Spinnenfobie komt ongeveer vijf keer vaker bij vrouwen voor dan bij mannen. Hoe het kan dat iemand arachnofobie ontwikkelt? Dat is niet precies bekend. Veel fobieën hebben een evolutionaire oorsprong, dus het zou kunnen dat spinnen vroeger een mogelijke bedreiging voor mensen vormden. Dan is het je instinct dat de angst veroorzaakt. Maar hier is weinig bewijs voor.

Bepaalde delen van de hersenen bepalen wanneer angst opgewekt moet worden en wanneer niet, en bij iemand met een fobie wordt dit geactiveerd zonder dat er een reële bedreiging is. Het kan door een negatieve ervaring met een spin komen, maar in de meeste gevallen hoeft dit niet eens zo te zijn. Ook kan je angst voor spinnen versterkt of bevestigd worden door zogenoemde 'sociale conditionering'. Als andere mensen tegen je zeggen dat spinnen eng zijn en je laten zien hoe bang ze voor spinnen zijn, neem je dat automatisch over.

Behandeling arachnofobie

Gelukkig is er iets aan deze angst voor spinnen te doen. Een psycholoog kan je helpen ervoor te zorgen dat de angst je leven niet meer beïnvloedt. Een mogelijke behandeling is cognitieve gedragstherapie of exposure-therapie. Dit laatste houdt in dat je geconfronteerd wordt met je angst, telkens een klein beetje meer. Op die manier leer je je hersenen dat jouw angst voor spinnen niet nodig is. De klachten die door arachnofobie ontstaan kun je tegengaan met ontspannings- en ademhalingsoefeningen of medicijnen. Dit kun je met de psycholoog of je huisarts bespreken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Omroep West, Gezondheidsplein

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden