Borstkanker opsporen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Goed nieuws

Nederlands ziekenhuis zet nieuwe, snellere én prettigere manier van borstkanker opsporen in

De behandeling van borstkanker is al zwaar genoeg. Alles om de benodigde onderzoeken te versnellen en verbeteren, is dus heel welkom. Wat dat betreft is er goed nieuws, want het St. Antonius Ziekenhuis zet als eerste Nederlandse ziekenhuis een nieuwe manier in om borstkanker-uitzaaiingen op te sporen.

Die nieuwe onderzoeksmethode is niet alleen sneller en prettiger voor de patiënt, maar ook praktischer en goedkoper voor het ziekenhuis.

Uitzaaiingen van borstkanker opsporen

Om uitzaaiingen van borstkanker op te sporen, moet de schildwachtklier eerst gevonden, verwijderd en onderzocht worden. Dit is meestal een van de lymfeklieren in de oksel. De schildwachtklier is de eerste lymfeklier waarin kankercellen vanaf de tumor terecht kunnen komen. Zitten er geen kankercellen in de schildwachtklier, dan is de kans op uitzaaiingen klein.

Van een radioactieve vloeistof...

Voor dit belangrijke onderzoek gebruiken eigenlijk alle ziekenhuizen in Nederland nog een radioactieve vloeistof. Deze wordt een dag voor de borstoperatie in de borst gespoten. Na twee uur wordt er een lymfescan gemaakt, waarmee de plek van de schildwachtklier wordt bepaald. En tijdens de operatie zelf gebruikt de chirurg een apparaatje dat de radioactiviteit meet en zo dus de schildwachtklier vindt. En dat werkt goed, maar het kan sneller, beter en prettiger, blijkt uit nieuw onderzoek.

... naar een fluorescerende vloeistof

Het St. Antonius Ziekenhuis probeerde als eerste Nederlandse ziekenhuis een fluorescerende groene vloeistof uit bij meer dan honderd borstkankerpatiënten. “De techniek met het fluorescerend groene contrastmiddel is niet nieuw”, vertelt oncologisch chirurg Annemiek Doeksen op de site van het St. Antonius Ziekenhuis. “We gebruiken hem bijvoorbeeld al bij lever- en darmchirurgie. We injecteren hierbij de stof indocyanine groen (ICG). Die maakt dingen zichtbaar in het donker door er een speciale lamp op te richten. Je kunt het vergelijken met blacklight.” Maar dat het nu ook wordt ingezet bij borstkanker, kwam in Nederland nog nooit eerder voor.

Scheelt stress, tijd én geld

Het voordeel van de fluorescerende vloeistof, is dat het pas tijdens de operatie ingespoten wordt. Je hoeft dan dus niet een dag van tevoren een 2,5 uur durend onderzoek te ondergaan. En dat scheelt niet alleen een hoop stress en energie voor de patiënt, maar ook tijd en geld voor het ziekenhuis zelf. “Ons onderzoek heeft aangetoond dat de techniek veilig is en even goed werkt als de methode met de radioactieve vloeistof, maar ook veel andere voordelen heeft”, aldus de oncologisch chirurg.

Behandeling borstkanker vriendelijker maken

Doeksen is ‘trots’ op het onderzoek dat werd uitgevoerd door Britt Jansen en Claudia Bargon. Zij presenteerden de studie onlangs op het congres van de European Surgical Association (ESA) in Lissabon. “We hopen dat andere ziekenhuizen ons voorbeeld volgen en zo de behandeling van borstkankerpatiënten een beetje vriendelijker maken.”

Bron | St. Antonius Ziekenhuis

Faye HeijnisGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden