Margriet logo
null Beeld

Nederlands onderzoek: aanpakken van obesitas helpt immuunsysteem

Wanneer mensen met ernstig overgewicht of obesitas gezonder gaan leven, verbeteren zij hun immuunsysteem. Dat zeggen onderzoekers van het Erasmus MC in een nieuwe studie, die gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift International Journal of Obesity.

Leefstijlprogramma’s waardoor mensen meer bewegen en gezonder eten zouden volgens de wetenschappers van het Erasmuc MC dan ook een goed middel zijn tegen ernstige virusinfecties.

Leefstijlprogramma

Onderzoek van het ziekenhuis onder 87 mensen met obesitas bracht een duidelijk verband naar voren tussen overgewicht en verstoringen in het immuunsysteem. Een kleinere groep van 27 mensen volgde anderhalf jaar lang een leefstijlprogramma. Daarbij gingen ze onder professionele begeleiding meer bewegen, en ook leerden ze gezonder eten. Daarnaast kregen de deelnemers hulp om stress te verminderen en beter te slapen, wat bijdraagt aan de gezondheid. Ze vielen gemiddeld zo´n vijf á zes procent van hun lichaamsgewicht af.

Lees ook:

Afvallen? Wandelen werkt uiteindelijk vaak beter dan hardlopen

Beter immuunsysteem

Maar belangrijker dan dat gewichtsverlies was de verbeteringen in het natuurlijke afweersysteem van het lichaam. “We zagen verbeteringen in het immuunsysteem en minder chronische ontstekingen”, zegt onderzoeker en medisch immunoloog Wim Dik over de studie. Zo ontdekten ze dat een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem beter ging werken naarmate de buikomvang van de deelnemers afnam.

Chronische ontstekingsreacties

Hoogleraar en internist-endocrinoloog Liesbeth van Rossum legt uit dat vergrote vetcellen in een lichaam met zwaar overgewicht relatief weinig zuurstof krijgen. Ook verstoren ze de hormoonbalans in het lichaam. “Dit zorgt voor sluimerende, chronische ontstekingsreacties." zegt de specialist. Daardoor wordt het immuunsysteem continu aangesproken, en raakt deze als het ware vermoeid. Wanneer er dan een virus of bacterie langskomt, reageert het immuunsysteem bij iemand met obesitas daar dus minder effectief op.

Coronavirus

Op die manier kunnen obesitas en het coronavirus dus een “gevaarlijke, soms dodelijke combinatie” vormen. Tot nu toe zagen Nederlandse artsen dat 77 procent van alle coronapatiënten die op de intensive care beland zijn, overgewicht hadden. Door mensen te helpen hun levensstijl aan te passen, raken ze wat gewicht kwijt. Ook verdwijnen veel van de chronische ontstekingen en zo krijgt hun immuunsysteem dus een boost. Op die manier zouden ernstige corona-infecties zoals we ze nu zien, mogelijk voorkomen kunnen worden. Volgens Van Rossum toont het onderzoek dan ook aan dat de maatschappij meer aan preventie moeten doen. Dat we gezondheidsproblemen meer moeten voorkomen in plaats van behandelen. “Er is grote gezondheidswinst te behalen," zegt ze.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Linda

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden