null Beeld

Nederlanders proberen gezonder te leven sinds COVID-19

De meeste Nederlanders zijn momenteel bezig met hun gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van het Zilveren Kruis dat in oktober 2020 werd gehouden onder 1532 respondenten van 18 jaar en ouder. 21 procent van de ondervraagden vindt het echter moeilijk om een begin te maken met ‘gezonder leven’. Voor jongeren tussen de 18 en 24 ligt het percentage dat hier moeite mee heeft nog hoger, op 51 procent.

De coronapandemie heeft grote invloed op onze gezondheid en hoe wij hiernaar kijken. Zo geeft 36 procent van de Nederlanders aan zich door de pandemie vermoeider en somberder te voelen. Bij de 18 tot 24-jarigen is dit zelfs 57 procent. Positief nieuws: sinds de coronacrisis is één op de drie Nederlanders bewuster bezig met z’n eigen gezondheid.

Gezonder leven, beter eten, meer slapen

Zo geeft vier op de vijf Nederlanders aan dat ze in 2020 bezig zijn geweest met ‘gezonder leven’. Beter eten en meer beweging wordt het meest genoemd. Meer genieten komt als derde uit de bus. Voor vrouwen is ook slaap en ontspanning zeer belangrijk. 42 procent van de vrouwen geeft aan dat hun ‘batterij’ aan het begin van de dag niet 100 procent is opgeladen. En zo’n 29 procent van de mannen herkent dit.

Het zijn vooral de jongeren die het lastig vinden om een gezonde leefstijl aan te houden. Zo’n 33 procent gaf aan het moeilijk te vinden. En zo’n 57 procent van de ondervraagde jongeren gaf aan zich door corona vermoeider en somberder te voelen. Ook geven jonge mensen zichzelf van alle ondervraagden het laagste cijfer voor hun geestelijke gezondheid: een 7,1. De groep 65+ers geeft zichzelf een 8,2.

De belangrijkste onderzoekscijfers uit het onderzoek:

 • Voor 40 procent van de Nederlanders zijn negatieve emoties als angst, schaamte of verdriet bepalend om te starten met het verbeteren van de gezondheid. Voor jongeren van 18 tot 24 jaar loopt dit percentage op naar 51 procent.
 • 82 procent van de Nederlanders geeft aan dat ze bezig zijn met een gezonde leefstijl.
 • 55 procent geeft aan erg tevreden te zijn met wat er is bereikt in het verbeteren van het voedingspatroon, 67 procent is zeer tevreden met het resultaat van ‘meer bewegen’. En maar liefst 78 procent is erg te spreken over de verbeteringen van hun woonomgeving.
 • Voor 15 procent van de Nederlanders geldt dat hun inspanningen voor het verbeteren van hun gezondheid hen meer kost dan oplevert.
 • 25 procent van de Nederlanders vindt zichzelf, in vergelijking met leeftijdgenoten, minder actief met het hanteren van een gezonde leefstijl.
 • Nederlanders zijn heel tevreden over hun eigen leven, 63 procent is zelfs trots op zichzelf. 82 procent geeft aan dat ze erg prettig wonen en is 72 procent tevreden met de voorzieningen in de buurt. In deze buurt voelt 79 procent zich veilig.
 • 58 procent van de Nederlanders zegt dat ze een goed sociaal leven hebben en 54 procent kan spreken over een gelukkig liefdesleven.
 • 23 procent van de mannen zegt niet bezig te zijn met het verbeteren of onderhouden van hun gezondheid, bij vrouwen is dit 13 procent.
 • 76 procent van de respondenten geeft aan dat ze weten wat ze moeten ondernemen om hun eigen gezondheid te verbeteren.
 • 64 procent van de Nederlanders die zijn begonnen met meer bewegen en/of sporten vinden dit heel leuk.
 • 15 procent van werkend Nederland ervaart gezondheidsklachten door zijn of haar werk.
 • 32 procent van de jongeren (t/m 24 jaar) geven ‘er beter uit willen zien’ als belangrijkste reden of trigger bij het aanpassen van hun voeding.
 • 17 procent van de vrouwen en 11 procent van de mannen worden, in het verrichten van hun dagelijkse activiteiten, sterk tot zeer sterk beperkt door hun lichamelijke gesteldheid.

Gezondheidscheck

“Hoe gezonder je bent, hoe beter je je voelt. Dan heb je meer energie, beweeg je makkelijker en kun je meer aan. Maar, de lat wordt soms wel erg hoog gelegd. Strenge diëten, strakke beachbodies of fitness apps zijn niet aan iedereen besteed. Gezondheid is meer dan niet ziek zijn. Genieten en gezelligheid zijn óók belangrijk. En dat is voor sommigen op dit moment niet makkelijk. Maar ook hoe je woont en of je groen in de buurt hebt waar je kunt ontspannen is belangrijk. Alles telt mee als het om gezondheid gaat. Omdat ieder mens anders is, heeft Zilveren Kruis een gezondheidscheck ontwikkeld waarmee je inzicht krijgt in het totaalplaatje van je gezondheid op het gebied van voeding, beweging, ontspanning, slaap, omgeving en relaties. Je krijgt advies over welke (kleine) stappen je kunt doen om aan je gezondheid te werken”, aldus Jan-Willem Evers, directeur bij Zilveren Kruis.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Zilveren Kruis, Medical Facts

Beeld | iStock

d

Carmen Felix

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden