Margriet logo
null Beeld

Nederlanders drinken minder alcohol en dat heeft déze gezondheidsvoordelen

Steeds meer mensen in Nederland drinken geen alcohol meer of beperken zich tot een glas per dag. Vooral ouderen en vrouwen blijken er vaker voor te kiezen om het glaasje te laten staan. En minder alcohol drinken is niet alleen goed voor de portemonnee, het heeft ook heel wat gezondheidsvoordelen.

Vorig jaar gaf 41 procent van de volwassenen nog aan te minderen met alcohol. Vijf jaar eerder lag dat percentage nog op 37 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het RIVM en het Trimbos-instituut.

Nadelen

Minder of geen alcohol drinken scheelt vaak een hoop geld (al die wijntjes op het terras tikken toch wel flink aan) en calorieën (een biertje bevat al snel zo’n 135 calorieën). En hoewel er wel wat gunstige gevolgen zijn voor onze gezondheid als je af en toe wat drinkt, wegen die volgens de Gezondheidsraad niet op tegen de nadelen van alcoholgebruik. Die nadelen zijn bijvoorbeeld dat als je dagelijks meer dan één alcoholische drank drinkt, je meer kans hebt op beroertes, darmkanker, longkanker en borstkanker.

Je merkt daarnaast al snel gezondheidsvoordelen als je minder alcohol gaat drinken. Deze vijf dingen springen eruit:

1. Je gaat beter slapen

Zeg jij altijd dat je na een lekker glaasje wijn veel beter kunt slapen? Dat blijkt dus helemaal niet waar te zijn. De kwaliteit van je slaap wordt door alcohol namelijk een stuk slechter. Je komt veel moeilijker in de remslaap wanneer je een wijntje of cocktail op hebt, en daardoor rust je minder goed uit. Als je dus minder of geen alcohol drinkt, zul je merken dat je ’s ochtends veel uitgeruster wakker wordt.

2. Je immuunsysteem wordt sterker

Al binnen twintig minuten na het drinken van een alcoholische versnapering verzwakt je immuunsysteem significant. Dat kan nog dagen duren; zelfs als de alcohol al uit je lichaam is, loop je nog meer kans op verkoudheid of griep. Vooral bij ouderen of mensen met een chronische aandoening is dit van belang, omdat zij vaak al een verslechterd immuunsysteem hebben. Als je stopt met het drinken van alcohol, krijgt je afweersysteem een flinke boost.

Lees ook: Zo weet je dat je een alcoholintolerantie hebt (en geen -allergie)

3. Je lichaam neemt meer goede voedingsstoffen op

Als je veel en vaak alcohol drinkt, kan dit in je maag en darmen alle cellen doden die helpen gezonde voedingsstoffen op te nemen. Daardoor kun je sneller een tekort krijgen aan vitaminen en mineralen, zoals vitamine C, vitamine B6, foliumzuur en ijzer.

4. Je krijgt een betere huid

Misschien denk je er niet direct bij na, maar alcohol heeft heel wat invloed op je huid. Het versnelt namelijk je bloedsomloop, waardoor je bloedvaten verwijden. Omdat die vaak dicht onder de huid liggen, kan je gezicht vlekkerig en opgezwollen worden. Daarnaast zitten er veel gifstoffen en suikers in alcohol, die je lever allemaal moet verwerken. Als dat niet lukt, komt een gedeelte daarvan in je huid terecht, wat onzuiverheden en een grauwe huidskleur kan veroorzaken. Als je minder of geen alcohol drinkt, zul je merken dat je huid weer stralend wordt.

5. Je krijgt een beter humeur

Na een hoop gezondheidsvoordelen die vooral gaan over je lichaam, gaat dit voordeel van minder alcohol drinken over je brein. Alcohol heeft namelijk flink wat invloed op de hersenen; je wordt er niet voor niets zo gezellig dronken van. Het stimuleert onder andere ook de aanmaak van het stresshormoon cortisol, waardoor je je opgejaagd en ongemakkelijk kunt voelen. Op de lange termijn kun je daardoor zelfs last krijgen van chronische stress. Ook blijkt uit onderzoek dat je sneller depressief en angstig wordt als je vaak alcohol consumeert. Na een tijdje zonder alcohol zul je je dus een stuk rustiger en vrolijker voelen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Kassa, Jellinek

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden