Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Nederlanders zijn véél minder gaan bewegen door de coronacrisis

nederlanders-zijn-veel-minder-gaan-bewegen-door-de-coronacrisis.jpg

De coronamaatregelen blijken niet écht goed te zijn voor onze conditie. Nederlanders zijn sinds het begin van de coronacrisis namelijk een stuk minder gaan bewegen. En dat terwijl beweging júist zo belangrijk is voor onze gezondheid, vooral in deze tijd.

Iedereen beweegt momenteel een stuk minder, maar vooral mensen die thuiswerken komen er slecht van af. Zij bewegen een stuk minder én compenseren dat niet door meer te wandelen of sporten.

Thuiswerken

Echt heel verrassend lijkt die conclusie misschien niet. Veel mensen werken noodgedwongen thuis en veel activiteiten buiten de deur gaan niet door. We doen veel minder, dus bewegen we minder. Maar dat vooral de thuiswerkers zo hard geraakt worden, is wel verrassend. “Daar is een verval van twintig procent te zien”, zegt onderzoeker Maria Hopman, hoogleraar fysiologie aan het Radboudumc. Zij heeft vierduizend oud-deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse en Zevenheuvelenloop een vragenlijst laten invullen waaruit dit bleek. Vooral woon-werkverkeer zorgt voor minder beweging. Mensen die normaal naar hun werk fietsen of lopen en dan dus bewegen, compenseren dat nauwelijks nu ze de hele dag thuiswerken door de coronacrisis. “Het is dus niet zo dat mensen nu na hun werk nog even een uurtje gaan fietsen om te compenseren dat ze de hele dag binnen hebben gezeten”, zegt Hopman.

Lees ook: Met deze tips blijf je fit zonder naar de sportschool te gaan

Minder uitstapjes

Maar ook mensen die wél nog gewoon op locatie werken zijn minder gaan bewegen, net als werklozen en gepensioneerden. Voor hen is misschien het woon-werkverkeer niet weggevallen, maar vallen veel andere manier van bewegen wél weg. Zij kunnen niet bij anderen op bezoek, en ook culturele uitstapjes zitten er niet in omdat alles gesloten was. Volgens Hopman komt dat vooral omdat deze groep normaal gesproken vooral veel beweegt als ze ergens naartoe gaan, of dat nou op de fiets of met het openbaar vervoer is. Nu dat weggevallen is, wordt er maar weinig aan andere beweging gedaan, zegt de onderzoeker. Ook blijkt dat mensen juist wél meer zijn gaan slapen, waarschijnlijk omdat ze minder afspraken hebben.

Bewegen is gezond

En dat terwijl júist nu tijdens de coronacrisis, voldoende bewegen zo belangrijk is. “Actief zijn is goed voor je weerstand en je immuunsysteem, ook voor de lange termijn”, zegt ze. En hoe langer je nu mínder beweegt, hoe moeilijker het straks wordt om weer op te starten. Juist daarom is het volgens haar zo belangrijk om nu actief te blijven. Minstens een half uur per dag bewegen zal je gezondheid zéker goed doen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Radboudumc
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant