null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

‘Nederland is wereldkampioen zitten en ongezond leven’

Volgens neuropsycholoog Erik Scherder en cardioloog Leonard Hofstra zitten we te veel en bewegen we te weinig. En los van dat we daar dikker en ongezonder van worden, heeft het ook effect op onze hersenen. Het duo, dat samen het boek ‘Hart voor je brein’ schreef, wil Nederlanders oproepen om meer te bewegen dan we nu doen. We moeten maar eens stoppen met ongezond leven, zeggen de neuropsycholoog en de cardioloog in een interview op AD.nl.

Het lijkt een inkoppertje. Iedereen wil een goede gezondheid, een lang leven. Maar zo gemakkelijk is het niet. "Joop Alberda (sportbestuurder en oud-volleybalcoach, red.) zei laatst tegen me: ‘Iedereen is het erover eens om te bewegen, en dat is ook meteen het probleem ervan.' We weten het allemaal wel. Maar als dat echt zo is, dan hadden we er veel meer aan gedaan", zegt Erik Scherder.

Ongezond leven

Volgens het duo weten we inmiddels al jarenlang wat gezond voor ons is, hoeveel we zouden moeten bewegen en wat we eigenlijk behoren te eten. En toch lijken we te weigeren. Waarom vinden we het dan toch zo lastig om die gezonde lifestyle vol te houden? "Als mensen vandaag te veel hamburgers eten, denken ze niet dat ze daar over twintig jaar ziek van worden. Dat is zo ver weg dat ze denken van ‘nou, die hamburger eet ik toch nog maar op’."

"Dat heet ‘tijdinconsistentie’. Wat je doet en het mogelijk slechte effect ligt zo ver uit elkaar dat mensen er niet goed mee kunnen omgaan", legt Hofstra uit. "Bij de ‘intention gap’ is de motivatie er wel, maar er is niet de wil of omstandigheid om er op de juiste manier naar te handelen. We proberen nu te laten zien dat als je vandaag beweegt, je er vandaag al beter van wordt."

Eerder dementie

Volgens de auteurs kunnen mensen zelf nooit te vroeg beginnen met de gevraagde extra inspanning. De eerste aftakeling van zowel hart als brein dient zich al snel aan. Slagaderen slibben al rond het twintigste levensjaar dicht, met de hersenen wordt het ook al snel minder. "Alle reden dus om snel te handelen", aldus Scherder. Volgens hem weten mensen vaak niet dat alles wat slecht is voor het hart, ook slecht is voor het brein. Pas als hij zijn patiënten vertelt dan hun ongezonde leefstijl er ook voor kan zorgen dat ze eerder dementie krijgen, schrikken ze.

Lees ook:

Hoe ongezond is het om te lunchen achter je bureau?

Van 4000 naar 8000 stappen per dag en je leeft langer

"Als je van 4000 naar 8000 stappen per dag gaat, dan halveert de kans op overlijden. Van 4000 naar 12.000 stappen vermindert de kans zelfs met twee derde. Ik zou willen dat ik die pillen tot mijn beschikking had, maar die bestaan niet. Je zult het zelf moeten doen."

"Het mag best wat moeite kosten", zegt Scherder. "Het leven wordt nu soms te gemakkelijk gemaakt. Ik word altijd verwezen naar de lift, niemand zegt me waar de trappen zijn. Die moet je zoeken. Als je je extra inspant dan wordt dat mentaal en fysiek beloond. Je hebt pas een lekkere dag gehad als je hebt geïnvesteerd in je hart en in je brein."

Bron | AD.nl

Beeld | iStock

Carmen FelixGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden