vrouw in laboratorium  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nederland in top 5 landen waar nieuwe coronavariant rondgaat

De nieuwe coronavariant BQ1 is opgedoken in Nederland en verspreidt zich sneller dan alle voorgaande varianten. Het Europees infectieziekteninstituut ECDC maakt zich ernstige zorgen.

Nederland is een van de vijf europese landen waar het nieuwe coronatype is opgedoken. Ook in Frankrijk, Ierland, België en Italië werd de nieuwe variant al gezien. Uit de cijfers van een paar weken geleden blijkt dat de nieuwe coronavariant BQ1 sterk toeneemt, net als het subtype BQ1.1. Door deze sterke toename verwacht het ECDC dat dit deze winter in Europa de meest overheersende variant zal worden en het instituut maakt zich dan ook ernstige zorgen. Het spike-eiwit, dat uitsteekt aan de buitenkant van het coronavirus, is bij deze variant een beetje anders. Dit zorgt ervoor dat je immuunsysteem het minder snel herkent, waardoor het makkelijker je lichaam binnendringt en meer mensen ermee besmet zullen worden.

Word je zieker?

Of de nieuwe variant je zieker maakt dan de andere varianten is nog niet bekend. Er is meer onderzoek nodig om dat te achterhalen. De directeur van ECDC, Andrea Ammon, adviseert dat zo veel mogelijk 60-plussers of andere mensen binnen risicogroepen zich extra laten vaccineren. Daarnaast wil ze vooral bij 65-plussers die besmet zijn met het coronavirus controleren welke variant ze hebben. Ook bij ziekenhuisopnames en sterfgevallen moet hier volgens haar extra naar gekeken worden.

Vaccinaties

Naast dat het nog niet duidelijk is of dat je ernstiger ziek wordt van het nieuwe coronatype, weten artsen en specialisten ook nog niet zeker of de vaccinaties die tot nu toe zijn gegeven wel helpen tegen de nieuwe variant. Ook in Amerika is BQ1 opgedoken en daar zijn de deskundigen optimistisch, weet National Geographic. De nieuwe coronavarianten zijn namelijk ontstaan uit BA.5 (een vorm van omikron) en de meest recente vaccinaties zijn gericht op omikron. Er is zelfs een vaccin van Pfizer dat specifiek gericht is op de BA.5 variant, dus dat is veelbelovend. Toch is pas met zekerheid te zeggen wat de werking is van de vaccins als meer mensen besmet raken met de nieuwe variant. Je nieuwe vaccinatie halen wordt in ieder geval aangeraden, omdat is aangetoond dat de coronavaccins beschermen tegen ernstige symptomen van het virus.

Bron | Plus

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden