Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom het in de herfst goed is om éxtra veel chocola te eten

chocola.jpg

Chocoladeliefhebbers opgelet: als je nog een excuus zoekt om je lievelingsreep zonder enige gene naar binnen te werken is dit het moment. De herfst geeft je namelijk een vrijbrief, want in het najaar zou het heel gezond zijn om éxtra veel chocola te eten.

En dat heeft alles te maken met de extra energie die je kunt gebruiken als de dagen korter en donkerder worden.

IJzer

Een ijzertekort is geen pretje, maar al helemaal niet in het najaar als het buiten fris en grijs is. Symptomen die kunnen wijzen op een tekort aan ijzer zijn onder andere een moe en zwak gevoel, kortademigheid en duizeligheid. Ook een extra koud lijf kan erop wijzen, en dat wil je natuurlijk voorkomen als het buiten al koud is. Enter: chocolade. Hier zit van nature namelijk veel ijzer in. Een portie van 45-60% pure chocolade bevat 3,5 mg ijzer, dat is 20% van je dagelijkse behoefte. Helaas geldt dat alleen voor pure chocolade en niet voor de melkvariant.

Antioxidanten

Antioxidanten zijn het hele jaar door belangrijk, maar al helemaal in het griepseizoen is het belangrijk om er voldoende van binnen te krijgen. Dit stofje beschermt je lichaam tegen vrije radicalen van buitenaf en zort ervoor dat je lichaam optimaal werkt. Eventuele schade aan je cellen kan erdoor voorkomen worden. Een bekende bron van antioxidanten zijn blauwe bessen, maar je vindt ze ook in chocola!

Lees ook:
Déze 8 heerlijke recepten met chocolade wil je meteen proberen

Endorfinen

In de zomer word je vast vaak wakker met een blij gevoel wanneer de zon schijnt. In het najaar is dat wellicht iets minder, gezien het dan nog donker is als je wakker wordt. Om dit blije gevoel op te roepen kun je ook chocola inzetten, want dit maakt endorfines aan – beter bekend als het gelukshormoon.

Cholesterol

Van pure chocolade is onlangs ontdekt dat het het HDL-gehalte verhoogt, het goede cholesterol dat in je lichaam. HDL-cholesterol helpt bij het reguleren van de hormoonproductie. Dit is te danken aan de cacaoboter in donkere chocolade. Het bevat oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur dat gunstig is voor het lichaam. Als je gek bent op pure chocolade, is het dus zeker aan te raden hier vooral in de herfst en winter lekker veel van te eten. Want het houdt zo je lichaam in de wintermaanden in balans!

Bron | Vriendin, Spoonuniversity

Beeld | Getty

Ook interessant