Margriet logo
null Beeld

Nagels: wat vertellen ze over je gezondheid?

Vijlen, knippen, lakken... Onze nagels worden vaak genoeg verwend, maar neem ze 'kaal' ook eens goed onder de loep. Nagels vertellen namelijk meer over je gezondheid dan je denkt.

1. Bleke nagels

Als je nagelbedden er een beetje bleek uitzien, heb je mogelijk bloedarmoede door een te laag aantal bloedcellen. Een te laag niveau aan ijzer in het lichaam kan leiden tot onvoldoende zuurstof in het bloed. Daardoor worden huid en weefsel te licht, met name het weefsel onder de nagels. Zorg er daarom voor dat je voldoende ijzer binnenkrijgt. Dit haal je uit groene bladgroenten, bonen en rood vlees. Daarnaast zijn bleke nagels een teken van vroege diabetes. Vermijd daarom voedsel met geraffineerde suiker en koolhydraten en eet meer vezels, groenten en volle granen. Deze helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

2. Gele verdikte nagels

Gele verdikte nagels zijn een vervelend gezicht, en duiden erop dat er een schimmelinfectie onder het nagelbed zit. Om deze infectie te bestrijden, is het verstandig de huisarts om raad te vragen. Hij of zij schrijft dan orale medicatie voor die de geïnfecteerde nagel in de volledige breedte kan bereiken.

3. Donkere strepen

Tref je bruine of zwarte verticale strepen aan op het nagelbed, negeer dit dan niet. Ze kunnen een teken zijn van een melanoom, waarvoor vroege opsporing en behandeling absoluut noodzakelijk is.

4. Deukjes

Deukjes in de nagels worden vaak geassocieerd met psoriasis, een ontstekingsziekte die leidt tot schilferende of rode vlekken over het hele lichaam. Bij deze aandoening hopen cellen zich op langs het nagelbed en verstoren de vlotte groei van een normale nagel. Ze laten deukjes en groeven achter. Een lichamelijk onderzoek is nodig om vast te stellen of je psoriasis hebt.

5. Broze, dunne nagels

Het breken van een nagel kan een spelbreker zijn, maar als je nagels bij de kleinste aanraking al breken, kan het zijn dat je schildklier niet goed werkt. De schildklierhormoon reguleert namelijk de stofwisseling, energie en groei. Als deze niet optimaal kan functioneren zijn haaruitval, broze en dunne nagels en nagels die langzaam groeien het gevolg. Een eenvoudige bloedtest kan uitwijzen of je inderdaad een schildklieraandoening hebt.

6. Witte strepen

Horizontale witte lijnen die de gehele nagel bedekken, kunnen een indicatie zijn van nierziekte, leverafwijkingen of een gebrek aan eiwitten en andere voedingsstoffen. Ze worden veroorzaakt door een verstoring van de bloedtoevoer naar het nagelbed als gevolg van een onderliggende ziekte. Korte, horizontale witte vlekken of strepen zijn niet erg. Die verdwijnen na een paar weken of maanden op natuurlijke wijze.

7. Blauwe nagels

Als iemand een blauw gezicht krijgt, duidt dit op een tekort aan zuurstof. Dit geldt ook voor blauwe nagels. Als je nagels voortdurend blauw zijn - en het niet door de kou komt - is het verstandig een arts je bloed te laten controleren. Het kan zijn dat er iets met de luchtwegen is of er is sprake van de ziekte van Raynaud, een zeldzame aandoening van de bloedvaten.

Bron | Shape.com

Met deze truc zit je nagellak perfect:

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden