Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Nagelriemontsteking: hoe ontstaat het en wat kun je eraan doen?

nagelriemontsteking-hoe-ontstaat-het-en-wat-kun-je-eraan-doen.jpg

Nagelriemontsteking (ook wel paronychia genoemd) is de meest voorkomende handinfectie in Nederland. Een vervelende en pijnlijke aandoening, waarbij de huid rondom je nagel warm en rood is.

Hoewel een nagelriemontsteking een heel vervelende ontsteking is, kun je deze meestal wel goed behandelen.

Wat is een nagelriemontsteking?

Er zijn twee soorten nagelriemontstekingen: een acute vorm, en een chronische variant van nagelriemontsteking. Een acute nagelriemontsteking ontstaat vaak door een bacteriële infectie via een wondje bij de nagel. Een bacterie gaat via het wondje de huid in, en zorgt daar voor irritatie en een ontsteking. Chronische nagelriemontsteking ontstaat niet door een bacterie, maar door irritatie van de nagelriem. Dat gebeurt bijvoorbeeld vaak wanneer de vingers langdurig nat zijn en in aanraking komen met zeep. Kappers of schoonmakers hebben bijvoorbeeld vaak last van een chronische nagelriemontsteking.

Symptomen van nagelriemontsteking

Een acute nagelriemontsteking is te herkennen aan rode, pijnlijke en gezwollen nagelriemen. Vaak ontstaat er ook pus onder de huid, waardoor de huid onder spanning staat en geel doorschijnend wordt. Als gevolg hiervan ervaar je een kloppend gevoel en kan de huid ook openspringen. Bij chronische nagelriemontsteking is de pijn minder heftig, maar is de nagelriem wel gezwollen en rood. De nagel is bij deze vorm echter wel kwetsbaarder en er is een grotere kans op een schimmelinfectie. Ook duurt het vaak aanzienlijk langer voordat deze ontsteking weg is: soms zelfs wel een paar maanden.

Nagelriemontsteking behandelen

Als je te maken krijgt met een nagelriemontsteking, is deze vaak goed te verhelpen. Wees er wel zo snel mogelijk bij, want als de infectie verwaarloosd wordt kan de nagel loslaten. Bij de acute vorm met ernstige klachten, moet het pus door de huisarts verwijderd worden, waarna de ontsteking vaak uit zichzelf weggaat. Je kunt dit proces een handje helpen door de vinger waar de ontsteking zit, dagelijks in een sodabadje te weken. Heb je maar milde klachten door de nagelriemontsteking? Dan is regelmatig weken in soda vaak voldoende om van de ontsteking af te komen. Ga wel naar de huisarts als de ontsteking verergerd.

Bij de chronische nagelriemontsteking is de behandeling iets lastiger, omdat dan vooral de handen droog moeten worden gehouden tot de ontsteking weg is. Antibiotica doet bijvoorbeeld niets tegen een ontsteking die ontstaat door een schimmel. Bij beroepen waar veel met water wordt gewerkt moeten dan plastic handschoenen worden gedragen. Lastig, want het kan wel een aantal maanden duren.

Voorkomen

Ook bij een nagelriemontststeking geldt: voorkomen is beter dan genezen. Vaak is een slechte hygiëne of onzorgvuldig omgaan met de nagels de oorzaak van een nagelriemontsteking, vooral als je geen beroep hebt waarbij je veel met je handen in water zit. Nagelbijten of op de duim zuigen zijn bijvoorbeeld veelvoorkomende oorzaken, maar ook het onvoorzichtig omgaan met (vervuilde) nagelknippers, het te kort afknippen van nagels of ingegroeide nagels. Wees bij wondjes rond de nagels extra voorzichtig en voorkom dat er vuil in terechtkomt.

Een paar tips voor het voorkomen van een nagelriemontstelking:

  • Peuter niet aan je nagels en bijt er ook niet op
  • Probeer van lozittende velletjes af te blijven; trek ze niet los
  • Draag handschoenen als je veel of voor langere tijd in aanraking komt met water of irriterende voeten
  • Droog je handen en voeten altijd goed af
  • Knip je nagels regelmatig, maar niet te kort

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Huisarts & Wetenschap, Huidhuis, Wellnessacademie
Beeld | Getty Images

Ook interessant