Gezondheid

Nagelriemontsteking: hoe ontstaat het en wat kun je eraan doen?

nagelriemontsteking-hoe-ontstaat-het-en-wat-kun-je-eraan-doen.jpg

Nagelriemontsteking (ook wel paronychia) is de meest voorkomende handinfectie. Een vervelende en pijnlijke aandoening waarbij je je handen niet goed kunt gebruiken. Gelukkig is de aandoening te verhelpen.

Het is belangrijk om eerst de soort ontsteking vast te stellen voor je weet hoe je deze het best kunt behandelen.

Wat is een nagelriemontsteking?

Er zijn twee soorten nagelriemontstekingen: een acute en een chronische. Een acute nagelriemontsteking ontstaat vaak door een bacteriële infectie via een wondje bij de nagel. Chronische nagelriemontsteking ontstaat niet door een bacterie, maar door irritatie van de nagelriem. Vaak gebeurt dit wanneer de vingers langdurig nat zijn en in aanraking komen met zeep, zoals bij kappers en schoonmakers vaak het geval is.

Symptomen

Een acute nagelriemontsteking is te herkennen aan rode, pijnlijke en gezwollen nagelriemen. Vaak ontstaat er ook pus onder de huid, waardoor de huid onder spanning staat en geel doorschijnend wordt. Als gevolg hiervan ervaar je een kloppend gevoel en kan de huid ook openspringen. Bij chronische nagelriemontsteking is de pijn minder heftig, maar is de nagelriem wel gezwollen en rood. De nagel is bij deze vorm echter wel kwetsbaarder en er is een grotere kans op een schimmelinfectie.

Voorkomen

Vaak is een slechte hygiëne of onzorgvuldig omgaan met de nagels de oorzaak van een nagelriemontsteking. Nagelbijten of op de duim zuigen zijn veelvoorkomende oorzaken, maar ook het onvoorzichtig omgaan met (vervuilde) nagelknippers, het te kort afknippen van nagels of ingegroeide nagels. Wees bij wondjes rond de nagels extra voorzichtig en voorkom dat er vuil in terechtkomt.

Behandeling

Als je toch te maken krijgt met een nagelriemontsteking, is deze vaak goed te verhelpen. Wees er wel zo snel mogelijk bij, want als de infectie verwaarloosd wordt kan de nagel loslaten. Bij de acute vorm moet het pus door de huisarts verwijderd worden, waarna de ontsteking vaak uit zichzelf weggaat. Je kunt dit proces een handje helpen door de vinger dagelijks in een sodabadje te weken.

Bij de chronische ontsteking is de behandeling iets lastiger, omdat dan vooral de handen droog moeten worden gehouden tot de ontsteking weg is. Bij beroepen waar veel met water wordt gewerkt moeten dan plastic handschoenen worden gedragen.

Bron | Huisarts & Wetenschap, Huidhuis, Wellnessacademie
Beeld | iStock

Ook interessant