Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit is de impact van hoge hakken op je lichaam

gezondheidsklachten-door-hakken.jpg

Hakken zijn vaak vrouwelijk en staan geweldig onder bijna elke jurk, jeans of rok. Maar helaas heeft het lopen op hakken ook een aantal fikse nadelen voor ons lichaam. We hebben de gevolgen per lichaamsdeel van top tot teen voor je uitgezocht.

Herken jij jezelf in één van onderstaande pijnklachten? Dan wordt het misschien tijd om toch maar eens wat vaker sneakers uit de kast te trekken…

Voeten

Hoge hakken kunnen zorgen voor ingegroeide teennagels. De hak duwt je voet naar voren, waardoor je tenen worden samengedrukt. Zo kunnen ingegroeide teennagels ontstaan. Ook loop je in met stiletto’s en pumps meer kans op het krijgen van blaren en eeltknobbels. Je kunt zelfs een knobbel op je voet krijgen, als gevolg van een vergroeid bot achter de grote teen. Dit wordt hallux valgus genoemd.

Enkels

De achillespezen worden ingekort door hoge hakken te dragen. Wanneer je na lange tijd op hakken te hebben gelopen, ineens platte schoenen wilt dragen, zul je merken dat je pijn hebt. Hierdoor kun je je enkel steeds minder soepel bewegen en loop je een groter risico op verstuikingen.

Kuiten

Heb jij wel eens last van nachtelijke kramp na een avondje uit op je nieuwe pumps? Door de stand van de voet in hakken (je staat en loopt eigenlijk constant op je tenen), verandert de structuur van de spieren en pezen in de kuiten – en niet in positieve zin. In eerste instantie zal dit leiden tot verkrampte kuiten, maar wanneer je lange tijd alleen maar op hakken loopt, kunnen je kuitspieren zelfs inkorten waardoor je helemaal niet meer op platte schoenen kunt lopen.

Knieën

Blessures die bij je voeten beginnen, zorgen vaak voor een verandering in houding wat leidt tot klachten op andere plekken in je lichaam. Wanneer je op hoge hakken loopt, verdeel je je lichaamsgewicht niet over je gehele voet. Om jezelf meer in balans te houden, buig je automatisch je knieën. Door deze druk kun je zelfs vroegtijdig last krijgen van artrose, een aandoening waarbij het kraakbeen in het kniegewricht verandert.

Heupen

Ook je heupen hebben last van het ‘balanceren’. Je gaat op hakken automatisch naar voren leunen. Dit kan zorgen voor pijn in je heupen. Aangezien dit lichaamsdeel belangrijk is voor je houding, kan de pijn doorstralen naar je wervelkolom.

Rug

Heb jij ook wel eens pijn in je onderrug nadat je een hele dag op hakken hebt gelopen? Die pijn wordt veroorzaakt doordat je knieën en heupen naar voren buigen. Hierdoor wordt je onderrug juist naar achteren gedrukt (hallo, bilpartij!). Het ziet er erg mooi uit, maar je ruggenwervel staat in een onnatuurlijke houding, wat voor pijnklachten kan zorgen.

Bron| Medical Daily
Beeld| iStock

Ben jij dol op musicals en gék op hakken? Dan mag je de musical Kinky Boots niet missen. In deze hilarische, brutale en ontroerende musical erft Charlie de slechtlopende schoenenfabriek van zijn vader. Same met de flamboyante Lola stort hij zich op de markt van kinky laarzen voor dames die eigenlijk geen dames zijn. De musical, met muziek van Cindy Lauper, is vanaf oktober in diverse theaters in Nederland te zien. Wil jij dit niet missen? Koop dan nu je kaartjes in de shop van Margriet. 

Ook interessant