null Beeld

Nachtschadegroenten: welke zijn dat en hoe (on)gezond zijn ze?

Groenten uit de nachtschadefamilie hebben een slechte naam. Zó slecht zelfs dat er mensen zijn die je waarschuwen het niet te eten. Wat is nachtschade precies en wanneer kun je het wel of niet eten en hoe (on)gezond zijn ze?

We zetten de feiten voor je op een rijtje.

Nachtschade

Nachtschade zijn groenten die behoren tot de plantenfamilie waarvan de bladeren of bloemen 's nachts een bepaalde geur afscheiden. Deze planten bevatten giftige stoffen ter zelfbescherming, zodat ze niet zomaar worden gegeten. Vandaar dus ook de naam nachtschade. Maar niet alleen giftige soorten vallen in die familie, er zijn ook veel groenten die wij wél eten die tot de nachtschade behoren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan aardappelen, paprika's, tomaten, pepers en aubergines.

Giftige stoffen

De giftige stoffen die zich in deze groenten schuilhouden, zijn de zogenoemde alkaloïden. Bij de aardappel is het de stof solanine die zich in de schil bevindt en in de kiemen, de zogenaamde uitlopers die je ziet bij oudere aardappelen. Ook in aubergine, paprika en pepers komt deze stof voor. De ‘giftige’ stof in tomaten noemen we tomatine. Deze stof is voornamelijk aanwezig bij tomaten die nog niet rijp zijn, maar in mindere mate ook in rijpe tomaten.

Lees ook: Hoge bloeddruk? Deze 3 groenten kunnen daartegen helpen

Niet schadelijk

Als er gifstoffen in deze nachtschade zitten, betekent dit dan dat we deze groenten dus eigenlijk beter niet kunnen eten? Gelukkig is dat níet het geval. Tegenwoordig worden er aardappelen gekweekt waar een lagere hoeveelheid solanine in zit, waardoor je daar dus minder snel last van krijgt. Er is zelfs een maximum gehalte vastgesteld van 20 milligram solanine per 100 gram aardappel.

Als je vervolgens ook de groene plekken, uitlopers en beschadigde plekjes van aardappelen ruim wegsnijdt, minimaliseer je de hoeveelheid van deze giftige stof helemaal. Bij de andere groenten uit de nachtschadefamilie geldt dat je deze wel kunt eten, maar het beste wanneer ze echt rijp zijn. Vooral in onrijpe, nog groene tomaten zitten veel giftige stoffen waarvan je er niet té veel binnen wilt krijgen.

Spijsvertering

Op deze manier worden de giftige stoffen in de nachtschade groenten dus al tot een minimum gebracht, en zul je er niet snel te veel van eten. Vooral niet als je verder gezond bent en je spijsvertering goed werkt. Dan zorgen je darmen er namelijk voor dat deze stoffen in principe niet verder het lichaam binnendringen.

Overgevoeligheid voor nachtschade

Maar tóch is het voor sommige mensen beter om de nachtschadegroenten te laten staan. Bijvoorbeeld als je een overgevoeligheid of allergie hebt voor de alkoïden zoals solanine en tomatine. De stoffen in nachtschade kunnen dan, ook in kleinere hoeveelheden, al klachten veroorzaken. Denk dan bijvoorbeeld aan eczeem, diarree, lusteloosheid, vermoeidheid en hoofdpijn. Maar ook reumatische klachten, een ruwe en prikkende tong en slapeloosheid kunnen wijzen op een overgevoeligheid voor deze groenten.

Heb je vaak last van je darmen? Ook dan is het wellicht verstandig om aardappelen, paprika, aubergine en tomaat een tijdje uit je dieet te schrappen. Als je daarna merkt dat er verbetering optreedt, zou dat ook kunnen wijzen op een slechte reactie op nachtschade.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Gezondheidsnet, Allergieplatform

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden