Margriet logo
Naast slaap blijk je ook déze soorten rust nodig te hebben Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Naast slaap blijk je ook déze soorten rust nodig te hebben

Ben je voor je gevoel altijd vermoeid, terwijl je wel voldoende slaapt? Misschien neem je dan tóch niet genoeg rust, want naast slapen zijn er nog veel meer verschillende soorten rust die je lichaam nodig heeft. Want hoewel we slapen wel vaak voorrang geven, zouden we dat ook op andere manieren moeten doen.

5 soorten rust die je naast slapen nodig hebt.

1. Lichamelijke rust

Als eerste is er lichamelijke rust die zowel passief als actief kan zijn. Bij passieve rust kun je denken aan slapen en een klein dutje doen. Onder actieve lichamelijke rust verstaan we bijvoorbeeld yoga, een massage of stretchen. Lichamelijke rust zorgt ervoor dat je lichaam kan herstellen, wat bijvoorbeeld nóg belangrijker is als je veel sport.

2. Mentale rust

Naast het rust geven aan je lichaam is het ook belangrijk om je hoofd wat vaker rust te gunnen. Wanneer je moeite hebt met concentreren, sneller geïrriteerd bent of dingen vergeet is het belangrijk om hier aandacht aan te schenken. Gelukkig is dat helemaal niet moeilijk: door dagelijks een aantal korte pauzes te nemen krijgt je hoofd al wat meer rust. Pieker je veel voordat je gaat slapen? Dan kan het helpen om je gedachten op te schrijven. Maak bijvoorbeeld een lijstje met alles wat je voor de volgende dag moet onthouden, zo weet je zeker dat je het niet vergeet en kun je lekker gaan slapen.

Lees ook:
Déze slaaphouding zorgt ervoor dat je minder goed uitrust

3. Zintuigelijke rust

Dagelijks nemen we veel dingen in ons op. We horen, zien en luisteren en soms kan dat een beetje teveel worden. Om dit te voorkomen kun je dagelijks even pauzeren door je ogen een paar minuten dicht te doen of bijvoorbeeld de radio uit te zetten wanneer je in de auto zit. Probeer daarnaast niet te veel schermtijd te hebben, ook daar haal je namelijk veel prikkels vandaan.

4. Tijd voor jezelf en voor anderen

Ook sociale druk kan ervoor zorgen dat je je vermoeider gaat voelen. Zorg er daarom voor dat je genoeg tijd voor jezelf pakt. Lees bijvoorbeeld een boek, ga een eindje wandelen of pak een eigen momentje om te sporten.

Maar het is wel verstandig om een goede balans te vinden tussen tijd voor jezelf en tijd voor anderen. Wanneer je tijd doorbrengt met andere mensen, kun je daar veel energie van krijgen en voel je je minder snel alleen.

5. Tijd in de buitenlucht

Wanneer je tijd doorbrengt in de buitenlucht en specifiek in de natuur, kom je meer tot rust. Niet voor niets komt er uit veel onderzoeken naar voren dat de natuur kan zorgen voor minder stress. Probeer de natuur dus vaak genoeg op te zoeken: ga lekker het bos in of maak een wandeling door het park en je hebt al wat meer rust te pakken.

Lees ook:
Groen is gezond: 6 gezondheidsvoordelen van de natuur in gaan

Bron | NSMBL, freshhh.nl
Beeld | Getty Images

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden