Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Naar het ziekenhuis? Controleer dit van tevoren!

hoe-goed-is-jouw-arts.jpg

Vroeger werden de meeste ziekenhuisbehandelingen gewoon vergoed. Helaas is dat niet meer vanzelfsprekend. Wil je niet voor nare verrassingen komen te staan, controleer dan van tevoren je polisvoorwaarden. 

Ook als je al in behandeling bent en de specialist verwijst je naar een andere zorgverlener, wordt deze zorg niet altijd (volledig) vergoed. Het is daarom belangrijk dat je vóór het bezoek aan het ziekenhuis eerst je polisvoorwaarden controleert en bij twijfel contact opneemt met je zorgverzekeraar om te vragen wat en hoeveel je vergoed krijgt. Hiermee voorkom je dat je onverwachts zelf moet betalen.

In deze video wordt het kort en bondig uitgelegd. De informatie geldt voor elk ziekenhuis, dus niet alleen voor het genoemde ErasmusMC.

Wanneer wordt een behandeling vergoed?

1. Geldige verwijzing
Een behandeling in het ziekenhuis wordt alleen vergoed na verwijzing van je huisarts of specialist. In geval van spoedeisende hulp is een verwijzing niet nodig.

2. Contract met zorgverlener
Ziekenhuizen onderhandelen met zorgverzekeraars over onder andere de prijs en kwaliteit. Je zorgverzekeraar is echter niet verplicht om met álle ziekenhuizen een contract te sluiten (als je een zeer goedkope verzekering hebt, kun je meestal maar bij een beperkt aantal ziekenhuizen terecht) of om alle soorten zorg in te kopen. En de zorg die wel wordt ingekocht, wordt niet altijd volledig vergoed. Als je verzekeraar geen contract heeft met jouw ziekenhuis, dan moet je mogelijk (een deel van) de zorgkosten zelf betalen. Als er wel een contract is, hangt het van je polis af of je alle kosten vergoed krijgt. Je zorgverzekeraar kan je hier meer over vertellen. Het ziekenhuis kan alleen zien bij welke verzekeraar je bent verzekerd, maar niet wat voor type verzekering je hebt (deze informatie is privé).

Geen contract?
Als je zorgverzekeraar geen contract heeft met het ziekenhuis van jouw voorkeur, maar je wilt daar toch graag behandeld worden, dan brengt dit ziekenhuis de zogeheten passantenprijs in rekening. Je betaalt dan voorafgaand aan de behandeling eerst een voorschotdat later met de eindfactuur wordt verrekend.

3. Spoedeisende zorg
Spoedeisende zorg op de afdelingen Spoedeisende hulp en Verloskunde wordt altijd vergoed, zelfs als je zorgverzekeraar geen contract heeft met het ziekenhuis. De kosten worden wel verrekend met je eigen risico. Als je situatie niet levensbedreigend is, ga dan naar de huisarts of de huisartsenpost. Indien nodig, verwijst deze je door naar het ziekenhuis. De kosten voor dit bezoek vallen onder je basisverzekering en je betaalt hiervoor geen eigen risico.

Bron | ErasmusMC

Hoe goed scoort jouw arts?

Deze gezondheids-apps móet je hebben

Red levens in je eigen buurt als burgerhulpverlener

Ook interessant