null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Naar de sportschool of liever een pretpark? Dít mag vanaf vandaag weer

Ze lieten ons nog éven in spanning tot maandag, maar toen heeft het kabinet besloten dat de coronamaatregelen per 19 mei toch echt versoepeld mogen worden. We zetten op een rijtje wat er vanaf vandaag weer allemaal mag.

De drie basisregels blijven in ieder geval wel nog even gelden: handen wassen, afstand houden en testen bij klachten.

Tweede stap in het openingsplan

De coronacijfers zijn voldoende gedaald om de coronamaatregelen te versoepelen. Dat betekent dat de tweede ronde van het openingsplan vandaag dus door kan gaan - een week later dan origineel op de planning stond. Maar wat mogen we weer, nu er meer coronamaatregelen versoepeld worden? We begrijpen dat je het misschien niet meer precies kunt onthouden, dus zetten we op een rijtje wat er nu wél weer mag.

Nu ook ontbijten en dineren op het terras

Eind april kon je voor het eerst weer wijntje drinken op het terras, maar vanaf vandaag kun je daar ook weer dineren. De beperkingen worden namelijk wat losgelaten, waardoor je nu al tussen 6 uur ’s ochtends en 8 uur ’s avonds kunt plaatsnemen. En dat betekent dat je in plaats van alleen je lunch, nu ook een ontbijtje of (vroeg) diner op het terras kunt eten.

Wel moet je nog steeds verplicht reserveren en zijn er per tafel maximaal twee mensen welkom, die anderhalve meter afstand moeten bewaren. Alleen als je met meerdere mensen uit hetzelfde huishouden aan een tafeltje zit, mag je afwijken. Binnen zitten is nog niet mogelijk; bezoekers mogen alleen voor een toilet- en garderobebezoek of om hun rekening te betalen naar binnen.

De sportschool open

Ook binnensportlocaties mogen hun deuren weer openen. Je mag dus de sportschool weer in en ook je zwemklas in het binnenzwembad kan weer doorgaan. Er zijn wel nog een aantal strenge voorwaarden: maximaal dertig personen (exclusief personeel) per ruimte, verplicht reserveren en registreren en geen wedstrijden voor volwassenen. In de sportschool zijn kleedkamers en douches gesloten; in het binnenzwembad mogen ze wel open. Ook moet je binnen een mondkapje dragen, behalve wanneer je aan het sporten bent.

Ook mag iedereen ouder dan 27 jaar vanaf vandaag weer buiten sporten in teamverband; wel met maximaal dertig personen en zo veel mogelijk op anderhalve meter afstand.

Bezoekje aan dierentuin of pretpark mag weer

Een ritje in de achtbaan is ook weer een optie nu de coronamaatregelen zijn versoepeld. Pretparken mogen hun deuren weer openen, al moeten de attracties die binnen zijn nog even gesloten blijven. Wél in de achtbaan, maar niet in het spookhuis dus. Ook dierentuinen, grote speeltuinen, natuurparken en kinderboerderijen mogen weer bezoekers ontvangen. Hierbij geldt hetzelfde als bij de pretparken: alleen buiten mogen zij open zijn. Er mag maximaal één persoon per tien vierkante meter aanwezig zijn en reserveren is verplicht.

En dít mag ook weer

Maar dat zijn nog niet alle coronamaatregelen die versoepeld zijn. Ook mogen accommodaties voor kunst- en cultuurbeoefening (binnen én buiten) weer open. Dans-, muziek- en toneelles mag dus weer, mits de lessen alleen of in tweetallen plaatsvinden. De bibliotheken mogen vanaf donderdag 20 mei ook weer open; leesmateriaal lenen wordt dus weer een stuk makkelijker. Het huren van fietsen, kano’s en boten is weer toegestaan. Ook mogen alle mensen met contactberoepen, inclusief sekswerkers, vandaag weer aan de slag.

Bron | Rijksoverheid

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden