Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Naar de kapper gaan en nóg 6 dingen die volgens het RIVM gewoon nog kunnen

Met de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus, horen we vooral wat we voorlopig beter níet kunnen doen. Maar vergeet niet wat er allemaal nog wél kan.

Wist je bijvoorbeeld dat je volgens de laatste RIVM-richtlijnen (d.d. 18 maart 2020) gewoon nog naar de kapper kunt? De vraag is alleen of je het wílt.

1. Op de koffie gaan

Je denkt nu wel twee keer na voordat je bij iemand op bezoek gaat. Voor andermans maar ook je eigen gezondheid. Je kunt gelukkig gewoon nog koffie drinken bij een familielid of vriend(in), mits jijzelf of die ander geen ziekteverschijnselen vertoont. Ga zo min mogelijk op bezoek bij ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Ben jij diegene, vraag dan om begrip van mensen die jóu willen bezoeken. Bel of FaceTime liever. Of wat dacht je van een ouderwetse brief schrijven?

2. Met elkaar wandelen en fietsen

Zeker met het lentezonnetje, is het een goed idee om naar buiten te gaan. Ga bijvoorbeeld samen met een vriendin hardlopen of fietsen. Neem het zekere voor het onzekere en probeer wel anderhalve meter afstand van elkaar en anderen te houden, tipt het RIVM.

3. Boodschappen doen

Zeker in de coronacrisis is boodschappen doen niet je favoriete bezigheid. De afgelopen dagen stonden er in veel supermarkten lange rijen mensen met volle boodschappenkarretjes voor de kassa's. Geen goed plan om mee te doen aan hamsteren. Je kunt als je daartoe in staat bent gewoon nog boodschappen doen, maar vermijdt de drukte zo veel mogelijk. Je kunt de drukte per tijdstip zien als je jouw plaatselijke supermarkt googled. Ga bijvoorbeeld heel vroeg, na lunchtijd of 's avonds laat. Houd die anderhalve meter afstand tot elkaar en pin zoveel mogelijk.

4. Eten afhalen

Zin in een vette hap, maar niet om die zelf te fabriceren? Sommige snackbars zijn gewoon nog open, maar alleen voor afhalen. Houd hierbij afstand tot elkaar en bel je bestelling door, zodat je ook zo snel mogelijk weer weg kunt. Dit geldt overigens niet alleen voor snackbars, maar bijvoorbeeld ook voor de Chinees en andere restaurants die een afhaalservice hebben of tijdelijk aanbieden.

5/6. Naar de kapper of nagelsalon gaan

First world problems: je kapsel en nagels mooi houden. Maar ja, in deze coronacrisis is dat misschien nog een lichtpuntje van je dag, en de ondernemers zullen maar wat blij met de klanten (zonder ziekteverschijnselen) zijn. En volgens het RIVM kun je gewoon nog naar de kapper of nagelsalon gaan.

Maar hoe moet de kapper of nagelstylist dan in hemelsnaam die anderhalve meter afstand tot jou waarborgen? Nou, niet. Het is in ieder geval belangrijk dat je niet dichter dan anderhalve meter bij andere klánten komt. De (gezonde!) kapper en nagelstylist moeten hun eigen hygiënische maatregelen treffen, zoals handschoenen aantrekken, eventueel een mondkapje dragen en natuurlijk zorgen voor schoon materiaal. Ook worden papieren bekertjes in plaats van glazen aangeraden. Je moet dus maar vertrouwen op de hygiëne en gezondheid van je kapper of nagelstylist, als je per se wilt gaan...

7. Naar de speeltuin gaan

Lang leve buiten spelen, nu de temperaturen wat aangenamer worden en je (klein)kinderen noodgedwongen vrij van school zijn door het coronavirus. Gelukkig kunnen ze volgens het RIVM gewoon nog veilig spelen in de speeltuin, op een plein, op het strand of in het bos. Vermijd hierbij wel grote groepen en maak de kinderen duidelijk dat ze het best niet te dicht bij andere kinderen in de buurt kunnen komen.

Onthoud verder bij álles: heb je (milde) verkoudheidsklachten: niezen, keelpijn, loopneus, lichte hoest of een verhoging tot 38 graden? Blijf dan thuis. Zo bescherm je jezelf en anderen tegen infectie met het coronavirus.

Meer lezen over het coronavirus?

Apotheker adviseert: slik geen ibuprofen maar paracetamol bij het coronavirus

Slaat de corona-verveling toe nu je thuiszit? Ga met één van deze 8 dingen aan de slag

Nederlandse ziekenhuizen testen tbc-vaccinatie tegen coronavirus

Tijd voor goed nieuws: de positieve ontwikkelingen rondom het coronavirus

Gorgelen of knoflook eten: deze ‘tips’ helpen níet tegen het coronavirus

Hooikoorts of coronavirus: hoe herken je het verschil?

Stress door het coronavirus-nieuws? Een psycholoog geeft advies

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RIVM

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden