Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zó word ook jij een ster in het onthouden van namen

naam-onthouden.jpg

We kennen waarschijnlijk allemaal dat moment wel: iemand heeft zich nét aan je voorgesteld en nog geen twee minuten later ben je zijn of haar naam al weer hélemaal vergeten. Als je deze tips volgt, word ook jij een ster in het onthouden van namen.  

Niet gefocust

Volgens neuropsycholoog Mark Tigchelaar vergeten we namen zo snel omdat het lastig is om te focussen tijdens een ontmoeting. Tegen Telegraaf zegt Tigchelaar dat als je meer stress ervaart, je minder gefocust bent. “Bij een eerste ontmoeting ben je vaak bezig met jezelf, hoe je overkomt en hoe je een hand schudt. Dit zorgt ervoor dat je al gespannen bent.” En als je niet bezig bent met jezelf, dan kijk je meer daar het uiterlijk van de ander dan dat je naar zijn of haar naam luistert.

Een combinatie letters

Daarnaast is het ook nog een heel stuk lastiger om een naam te onthouden, omdat er eigenlijk geen betekenis aan zit. Het is volgens Tigchelaar gewoon een combinatie letters voor jouw brein. Je kan het niet koppelen aan iets anders dat je al kent, behalve als het de naam van een bekende is.

Opletten en herhalen

Als je een ster wilt worden in het onthouden van namen, is het belangrijk dat je bij het voorstellen echt actief aan het opletten bent. Je moet echt bezig zijn met de ander en wat diegene zegt, en je niet laten overrompelen door de uiterlijke indrukken. “Bij het voorstellen kun je de naam herhalen. In je hoofd, maar beter nog hardop. Dat klinkt kunstmatig maar zo ervaart de ander dat meestal niet,” zegt Tichgelaar.

Lees ook: Je geheugen trainen? Probeer het met deze 6 tips

Linken

Daarna is het volgens de expert de bedoeling dat je de naam aan iets koppelt wat je al kent. Associeer het bijvoorbeeld met de naam van een bekende uit je kindertijd, zodat je nieuwe kennis meteen een link heeft aan iets in je verleden. Ook kun je ditzelfde doen met bekende Nederlanders. Je kan bijvoorbeeld een nieuwe Jan die je ontmoet, in je hersenen linken met Jan Smit. Als het een naam is die nieuw is, waar je geen referentiekader mee hebt, kan je een connectie maken met bijvoorbeeld de plaats waar je hem of haar ontmoet hebt.

Tóch vergeten

En wat nou als je een naam écht niet onthouden hebt? Volgens naamcoach Wout Plevier moet je dan gewoon toegeven dat je slecht bent in het onthouden van namen. Vraag iemand de naam nog eens te herhalen, en luister dan écht heel goed. “Kijk diegene bijvoorbeeld echt goed aan. Wanneer je de kleur van de ogen weet, dan is je focus goed geweest”, zegt hij tegen Telegraaf.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Telegraaf
Beeld | iStock

Ook interessant