Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je vaak nét na het eten naar de wc moet voor een grote boodschap

waarom-je-vaak-net-na-het-eten-naar-de-wc-moet.jpg

Je hebt net heerlijk gegeten, maar al tijdens het kopje koffie na de maaltijd begint je buik te rommelen: je moet naar het toilet. Veel mensen blijken snel na het eten naar de wc te moeten, maar waarom is dat? Er blijkt een logische reden voor te zijn.

Het is een natuurlijk proces en niets om je zorgen over te maken. Maar als je té snel na de maaltijd naar het toilet moet rennen voor een number two kan er iets aan de hand zijn.

Poepen na het eten

Dat sommige mensen snel na het eten naar de wc moeten is géén smoesje om niet af te hoeven ruimen, maar heeft te maken met het gastrocolische reflex dat ons lichaam heeft. Diëtiste Amanda Sauceda legt aan Well + Good uit hoe dat werkt. “Eigenlijk is het gastrocolische reflex gewoon een mooier woord voor ‘naar de wc moeten na het eten’”, zegt ze. Je maag rekt wat uit na een maaltijd, waarna het gastrocolische reflex geactiveerd wordt. Dat reflex zet je darmen aan het werk: het zorgt ervoor dat er ruimte komt in de darmen voor het eten dat je net binnengekregen hebt. En daardoor moet je dus voor een number two na de maaltijd.

Lees ook:
5 veelgemaakte fouten die volgens specialisten darmklachten kunnen veroorzaken

Verteerd eten

Het is niet zo dat het eten dat je net gegeten hebt er direct weer uitkomt, zegt Sauceda. “Dat is een mythe die ik vaak hoor, maar het is eigenlijk je lichaam dat ruimte maakt in je darmen voor wat je net gegeten hebt.” Het is dus het eerder verteerde eten waaruit je ontlasting bestaat.

Snellere reactie na sommige producten

Wel is het zo dat sommige producten ervoor zorgen dat je sneller naar de wc moet na het eten. Een grote maaltijd kan je darmen bijvoorbeeld sneller laten werken, en ook een maaltijd met veel vet kan ervoor zorgen dat je wat sneller richting het toilet moet. Ook koffie is bij veel mensen een trigger, zegt Sauceda. Maar iedereen heeft darmen die net wat anders werken, dus ook andere voedingsmiddelen kunnen het gastrocolische reflex bij jou versnellen.

Wanneer wel naar de dokter?

Hoewel het dus normaal is dat je soms naar de wc moet, snel na het eten, zijn er volgens diëtist Sauceda ook een paar tekenen dat er wél iets aan de hand is. Als je bijvoorbeeld na elke maaltijd moet poepen, kan dat een teken zijn dat je darmen iets te actief reageren op dat reflex. Ook als je echt naar het toilet moet rennen na de maaltijd, je veel buikpijn hebt of vaak last hebt van diarree, is het slim om naar de huisarts te gaan. Dat kan namelijk een teken zijn van een allergie of intolerantie.

Of misschien heb je dan last van het prikkelbare darm syndroom, zegt Sauceda. Daarbij komt een overdreven heftig gastrocolische reflex voor, waardoor je dus binnen no time op het toilet moet zitten. Het is dan slim om naar de dokter te gaan, die je eventueel kan doorsturen naar een specialist.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Well + Good
Beeld | Getty Images

ME1

Margriet Extra: Fit & Slank ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet fitplan voor een frisse start, 38 slanke recepten, persoonlijke verhalen, work-outs voor binnenblijvers en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant