Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe muziek kan helpen bij het slapen (en hoe je het perfecte liedje kiest)

hoe-muziek-kan-helpen-bij-het-slapen-en-hoe-je-het-perfecte-liedje-kiest.jpg

Ben jij een slechte slaper en lig je vaak uren te draaien voor je in dromenland bent? Misschien moet je dan tóch eens proberen wat muziek aan te zetten om je te helpen sneller in te slapen. Het juiste liedje met een goed tempo kan er namelijk voor zorgen dat jij in nog geen drie minuten weg bent en éindelijk die acht uur slaap haalt.

Muziek helpt bij het verspreiden van gelukshormonen die ons sneller in slaap helpen, mar helpt ook bij het verlagen van de hartslag en bloeddruk.

Slaapliedje

Voor kinderen zingen we vaak een slaapliedje voor ze naar bed gaan, maar als we ouder worden verdwijnt zo’n liedje meestal uit onze dagelijkste routine. Toch zijn er ook voor volwassenen veel voordelen aan het luisteren van muziek voor we het bed in kruipen. Jennifer Mundt, een Amerikaanse slaapspecialist, zegt tegen Popsugar, dat het voor sommige mensen heel goed kan zijn om in slaap te vallen met wat achtergrondmuziek. Het helpt onder andere om je hartslag te verlagen en de bloeddruk te laten zakken. Daarnaast zorgt het er ook voor dat stress minder wordt, en je hersenen minder goed kunnen focussen op gepieker.

Rustig tempo

Toch is niet alle muziek geschikt voor het slapengaan. Mundt raadt aan om naar langzame, kalmerende en relaxende muziek te luisteren. Daarnaast is het handig om te zorgen dat jouw nachtelijke soundtrack geen nummers bevat die je emotioneel maken, of aanzetten tot veel nadenken. Dit kan je juist helemaal uit je slaap halen, waardoor de slapeloosheid alleen maar toeneemt. Niet élke soort muziek is daarom dus geschikt als slaapliedje. Mocht je een liefhebber zijn van heavy metal of hard rock, dan kun je dat beter voor overdag bewaren. Maar verder maakt het genre eigenlijk niet veel uit, als het maar redelijk rustig is.

Zestig tot tachtig BPM

Vooral liedjes met zestig tot tachtig BMP, beats per minute, schijnen ons sneller naar dromenland te helpen. Dat komt omdat deze liedjes synchroniseren met onze hartslag wanneer we rusten, en daardoor onze hersenen ook een stuk relaxter maken. Voorbeelden van liedjes met dat ritme zijn Someone Like You van Adele, Thinking Out Loud van Ed Sheeran of Landslide van Fleetwood Mac.

Lees ook: Waarom muziek een pijnstillend effect kan hebben tijdens operaties

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Popsugar, Psychology Today
Beeld | iStock

Ook interessant