null Beeld

Muggenbulten na het sporten? Dit is de reden dat je meer geprikt wordt

Fanatiek aan het sporten geslagen? Dan is het je misschien wel opgevallen dat je ineens een stuk aantrekkelijker bent voor muggen dan voorheen. En dat is niet puur toeval. Dit is de reden dat je na het sporten meer kans hebt op muggenbulten.

Handig voor als je nog een goed excuus zoekt om die buitentraining een keertje over te slaan.

Meer muggenbulten na het sporten

Laten we vooropstellen dat het hartstikke goed is dat je sport. Maar niet alleen jij, ook muggen profiteren hiervan. Vrouwelijke muggen zijn namelijk opzoek naar de juiste voedingsstoffen om hun eitjes te kunnen leggen. En laat jij nou door dat sporten een hogere melkzuurproductie hebben. Die proteïnen kunnen de muggen goed gebruiken en daarom ben jij in de ogen van een mug een goede prooi. Door het sporten is je lichaam tevens een stuk warmer, en ook dat vinden muggen erg lekker.

Meer koolstofdioxide

Daarnaast worden muggen aangetrokken door koolstofdioxide. Hoe meer je hiervan hebt, hoe sneller jij slachtoffer zal worden van een mug. En laat je nou door het sporten je metabolisme verhogen, waardoor je tot wel drie tot vier keer meer koolstofdioxide uitstoot dan normaal. Hét recept voor meer muggenbulten dus. En ook de combinatie van je lichaamszweet en bacteriën schijnt voor muggen een echt feestje te zijn, waar ze maar wat graag op af komen. De volgende keer dat je gaat buitensporten kun je dus maar beter preventief smeren om jeuk achteraf te voorkomen.

Lees ook

Waarom de één lek geprikt wordt en de ander geen last heeft van muggen

Tips tegen de jeuk

Mocht je na het sporten toch slachtoffer geworden zijn en met een stuk meer muggenbulten thuiskomen, dan zijn er nog gelukkig nog een aantal tips. Probeer allereerst om de bulten te koelen. Bijvoorbeeld met een theedoek met ijsblokjes. Hierdoor wordt dat jeukende gevoel tijdelijk verdooft. Als de jeuk weer terugkomt kun je deze verzachten met zuur van bijvoorbeeld een schijfje citroen. En mocht dat nog niet baten, probeer dan eens een eetlepel zout en 500 milliliter water te mengen en dit vervolgens enkele minuten op je muggenbulten te laten inwerken. Wanneer je je bulten daarna afspoelt met warm water moet de jeuk een stuk minder zijn. En mocht dit allemaal niet werken, bekijk dan hier nog tien tips om van die jeuk af te komen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Men's Health, Bright Side

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden