Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Helpt een kruisje in een muggenbult? En nog 5 tips tegen de jeuk

helpt-een-kruisje-in-een-muggenbult-en-nog-5-tips-tegen-de-jeuk.jpg

Argh, een muggenbult! Die vervelende jeuk kan je nachtenlang wakker houden. Wat kun je ertegen doen? Werkt een kruisje tegen de jeuk van een muggenbult, of kun je beter voor een ander (natuurlijk) middeltje gaan?

Helaas blijkt dat de meeste middelen maar even werken tegen een muggenbult, maar vaak is het nét genoeg om rustig in slaap te vallen.

Een kruisje in een muggenbult

Vroeger zei oma altijd dat een kruisje tegen de jeuk helpt. Maar dat klopt feitelijk niet: als je een kruisje zet in een muggenbult, vervang je de jeuk door pijn. Die pijnprikkel is sterker dan jeuk, dus voel je het even niet zo. Maar echt iets doen tegen de jeuk van de muggenbult, doet het dus eigenijk niet. Vaak is de pijn van een kruisje wel beter te verdragen. Dus mocht je wakker liggen van de jeuk, dan kan het een beetje helpen om sneller in slaap te vallen. Bij kleine kinderen is het om die reden een befaamd trucje.

Wat helpt tegen jeuk?

Er zijn nog een heel aantal andere afleidingstactieken die helpen de jeuk wat te stillen; vaak werken die net wat langer dan een kruisje in de muggenbult zetten. Je kent er vast wel een aantal, maar we zetten een paar opties op een rij. Wil je echt van de jeuk door die muggenbult af? Dan zijn er ook een aantal andere dingen die je kunt gebruiken.

1. Crèmes met antihistamine

Als je echt de jeuk (even) wilt stoppen, zijn crèmes met antihistamine de beste optie. Muggenbulten jeuken, omdat hun speeksel in jouw lichaam komt, en er daarmee voor zorgen dat je lichaam extra histamine aanmaakt. Deze histamine zorgt voor een kleine allergische reactie, jeuk, zwelling en de rode kleur. Een antihistamine-crème zorgt dat die reactie tot rust komt, waardoor de jeuk stopt. De meeste middelen die je bij de drogist of apotheek kunt kopen tegen muggenbeten, bevatten dan ook deze stofjes.

2. Koelen van de muggenbult

Een coolpack of wat ijsklontjes kunnen ook de jeuk van een muggenbult flink verminderen. Door het koelen neemt de zwelling af en komt de huid wat tot rust, waardoor de jeuk ook meteen wat wegtrekt. Ook werkt de kou verdovend, waardoor de ergste jeuk wegtrekt. Ook koelende crèmes kunnen zo verlichting geven. Wel werkt koelen het beste, snel na de prik: als de muggenbult al wat ouder is, kun je beter voor de andere opties gaan.

Lees ook:
Waarom de één lek geprikt wordt en de ander geen last heeft van muggen

3. Tandpasta

Tandpasta ken je misschien wel als middel dat helpt bij het uitdorgen van een puistje, maar ook bij een jeukende muggenbult werkt het zo. Smeer een beetje tandpasta (het liefst met pepermunt erin) op de plek waar je gestoken bent en laat het daar even intrekken. Je zult merken dat de muggenbult uitdroogt en je snel van de jeuk af bent.

4. Zure producten zoals azijn of citroen

Ga je liever voor natuurlijke middeltjes, dan kun je het beste aan de zure kant kijken. Citroen- of limoensap hebben natuurlijke zuren, die ervoor zorgen dat een muggenbult verdwijnt en voorkomen ook nog eens een infectie. Voor azijn geldt dezelfde werking, al ruikt dat wel net wat minder lekker dan het frisse citroensap. Het kan wel een beetje prikken, maar dat werkt weer goed als afleiding. Was het wel weer goed af voordat je naar buiten gaat, anders kunnen er vlekken op je huid ontstaan.

5. Alcohol tegen een muggenbult

Met alcohol bedoelen we niet dat je een fles wijn leeg moet drinken (al vergeet je de jeuk dan misschien ook wel). Maar de pure alcohol die je bij de drogist of apotheek kunt kopen, om een wond te ontsmetten, doet soms wonderen bij een muggenbult. Doe een beetje van deze alcohol op een watje en dep dit op de muggenbult. Je zult merken dat de jeuk binnen enkele seconden een stuk minder erg is, al prikt het misschien wel wat.

Niet krabben

Probeer verschillende dingen uit om te zien wat bij jou het beste werkt tegen die jeukende muggenbult. Maar wat je ook doet: vooral niet krabben! Hierdoor stroomt er meer bloed naar de bult, komt er meer histamine vrij en duurt het langer voordat ‘ie verdwijnt. En daar zit je natuurlijk helemaal niet op te wachten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rode Kruis, Rentokil
Beeld | Getty Images

Ook interessant