Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Deze symptomen kunnen erop wijzen dat je een mosterdallergie hebt

deze-symptomen-kunnen-erop-wijzen-dat-je-een-mosterdallergie-hebt.jpg

Mosterdallergie is een zeldzame en misschien wel een van de meest lastige voedselallergieën. Het is namelijk een verborgen smaakmaker, die in onverwachte producten zit. 

Hoe kom je erachter of je allergisch bent voor mosterd? En wat kun je dan het beste niet meer eten?

Wat zit er precies in mosterd?

Mosterd wordt gemaakt van gemalen mosterdzaden, azijn, water en zout. Ook worden er vaak suiker (in de vorm van honing) en kruiden aan toegevoegd, zoals knoflook, peper, rozemarijn, mierikswortel of lavendel.

Wat is mosterdallergie?

Als je een mosterdallergie hebt, ben je allergisch voor die mosterdzaden. Je hebt witte, gele, bruine en zwarte mosterdzaden. Die worden vaak aan sauzen toegevoegd, waar je misschien geen idee van hebt. De verborgen smaakmakers kunnen daarom gevaarlijk zijn als je allergisch bent voor mosterd. Zeker in fastfoodrestaurant is het oppassen geblazen.

Wat zijn de symptomen van een mosterdallergie?

Net als bij andere voedselallergieën, kun je bij een mosterdallergie te kampen krijgen met luchtweg-, maagdarm- en huidklachten. Ook kun je last krijgen van angio-oedeem: een plaatselijke zwelling van je huid of slijmvliezen. In het ergste geval krijg je anafylaxie voor je kiezen. Dit is een heftige allergische reactie, waardoor je zelfs bewusteloos kunt raken.

Heb je het vermoeden dat je allergisch voor mosterd bent? Dan herken je vast (één van) de volgende symptomen, die optreden na het eten van mosterd(zaden):

  • (kriebel)hoest
  • niezen
  • benauwdheid
  • piepende ademhaling
  • buikpijn
  • misselijkheid
  • overgeven
  • diarree
  • netelroos
  • galbulten
  • tintelingen in je mond, keel, wangen of tong

Hoe wordt een mosterdallergie gediagnosticeerd?

Als je (één van) de symptomen herkent, kan het geen kwaad om langs de huisarts te gaan. Die kan de eventuele mosterdallergie officieel vaststellen. Dit kan middels een bloedtest, ook wel de CAP-test genoemd, en eventueel een huidpriktest gedaan worden. Het kan ook zijn dat de dokter je juist mosterd(zaden) laat eten, om te achterhalen of de allergische reactie echt daar vandaan komt en of de hoeveelheid ervan nog invloed heeft.

Wat kun je beter niet eten als je een mosterdallergie hebt?

Mosterd, natuurlijk. Maar ook met de volgende producten kun je het best uitkijken als je allergisch voor mosterd bent:

  • Azijn
  • Zoetzure groenten
  • Kruidenmixen
  • Sladressings
  • Sauzen als curry, ketchup, mayonnaise, fritessaus en piccalilly
  • Worst en voorgekruid vlees
  • Marinades
  • Kaas
  • Chutney
  • Tadka
  • Bepaalde medicijnen (informeer hier altijd over bij je huisarts of apotheek)

Als je buiten de deur eet, is het ook altijd belangrijk om extra na te gaan wat er precies in het eten zit. Schroom dus niet in een restaurant, lunchtentje of bij iemand thuis te vragen of er écht geen sporen van mosterd(zaad) in het eten kan zitten.

Hoe verhelp je de allergische reactie op mosterd?

Dit is afhankelijk van hoe allergisch je ervoor bent. In het ergste geval kan een adrenaline pen nodig zijn, om een anafylactische shock te voorkomen. Maar zeker als kind, bestaat de kans dat je over de allergie heengroeit. Doe dit niet op eigen houtje, maar onder begeleiding van de huisarts. Als je kampt met vrij onschuldige allergieklachten als hoesten, buikpijn of netelroos, dan kun je hier iets tegen innemen. Als het goed is verdwijnen de klachten vanzelf, doordat je lichaam het mosterd(zaad) uiteindelijk goed genoeg kan verwerken. Maar als je je er niet gerust bij voelt, is het natuurlijk altijd slim om contact op te nemen met je huisarts.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Stichting Voedselallergie, Allergieplatform, Nederlandse Vereniging voor Allergologie
Beeld | iStock

Ook interessant