Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Van onnodig gebruik tot bijwerkingen: dit is wat je moet weten over de morning-afterpil

van-werking-tot-soorten-dit-is-wat-je-moet-weten-over-de-morning-afterpil.jpg

Over de morning-afterpil bestaan nogal wat vooroordelen. De pil, die als laatste redmiddel dient om een zwangerschap te voorkomen, zou vervelende gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Ook wordt de pil regelmatig vergeleken met een abortuspil.

Is dat wel zo? Wij vertellen je alles wat je over de pil moet weten.

Morning-afterpil

Onjuist gebruik van anticonceptiemiddelen, een gescheurd condoom, overgeven of diaree. Zomaar een aantal redenen waarom vrouwen de morning-afterpil slikken. Zo’n 5 procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd maakt weleens gebruik van de pil. Toch weten maar weinig vrouwen wat de pil precies doet.

Zonder recept

De pil is vrij verkrijgbaar bij drogisterijen en apotheken. In sommige gevallen is de pil zelfs bij de supermarkt verkrijgbaar. Volgens apotheker Delia Titre is dat zorgelijk, want weinig vrouwen weten wat de pil precies doet. Ze hoort vaak vrouwen die denken dat de pil gelijk staat aan een abortuspil. “Dat wil ik graag gelijk ontkennen”, stelt de apotheker in de Nationale Zorggids. “De morning-afterpil remt of stelt de ovulatie, oftewel de eisprong, uit. Daardoor kunnen de eicel en de zaadcel elkaar niet ontmoeten en is er geen bevruchting van de eicel mogelijk.”

Onnodig gebruik

Bovendien wordt de pil vaak onnodig gebruikt, zegt ze. “In de supermarkt wordt geen uitleg gegeven. Een apotheker kan in een specifieke situatie nagaan of de morning-afterpil wel nodig is. Wat veel vrouwen niet weten, is dat het risico op zwangerschap in veel gevallen minimaal is als je één keer de ‘normale’ anticonceptiepil vergeet. Dan hoef je vaak niet meteen een morning-afterpil aan te schaffen.”

Twee soorten

In Nederland zijn twee soorten van de morning-afterpil verkrijgbaar: levonorgestrel en ulipristalacetaat. De eerste is bekend onder de merknamen NorLevo, Postinor of Isteranda. Deze pil moet binnen drie dagen na de seks worden ingenomen. Het zorgt voor een verdikking van het baarmoederhalsslijm, zodat sperma de baarmoeder niet kan bereiken en een bevruchte eicel zich niet kan innestelen.

De tweede pil, die verkocht wordt onder de naam EllaOne, moet binnen vijf dagen na de vrijpartij worden gebruikt. In tegenstelling tot levonorgestrel bevat deze geen hormonen. De pil bevat een stofje dat inwerkt op je hormoonsysteem. “Het natuurlijke hormoon progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon en zorgt voor een eisprong. Ulipristalacetaat zorgt ervoor dat die eisprong afgeremd en uitgesteld wordt”, legt Ineke van der Vlugt, programmamanager bij kenniscentrum seksualiteit Rutgers uit.

Hoe eerder, hoe beter

Hoewel beide pillen de kans op een zwangerschap minimaal maken, is de pil nooit een garantie dat een zwangerschap echt voorkomen kan worden. “Er is nog weinig vergelijkend onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de twee pillen”, stelt Van der Vlugt. De kans op een zwangerschap is bij gebruik van levonorgestrel 0,2 tot 1 procent. Bij ulipristalacetaat is dat 1 tot 2 procent. Voor beide pillen geldt dat de pil betrouwbaarder is naarmate de pil korter op de seks wordt ingenomen.

Bijwerkingen

Volgens beide experts is gebruik van de morning-afterpil niet schadelijk voor de gezondheid. “Je wordt er ook niet onvruchtbaar van”, zegt Van der Vlugt. Wel is het zo dat beide pillen bijwerkingen kunnen hebben. “Zo’n 10 procent van de gebruikers is duizelig, vermoeid of misselijk, heeft hoofdpijn, buikpijn, gevoelige borsten of een verstoorde menstruatiecyclus.” Hoe vaker je de pil neemt, hoe groter de kans op bijwerkingen.

Lees ook
Dít is waarom de pil op vakantie niet altijd betrouwbaar is

Meer opties

Een andere vorm van noodanticonceptie, waar je misschien niet meteen aan zou denken, is de koperspiraal. Wanneer je deze binnen vijf dagen na de onbeschermde seks laat zetten, ben je 100 procent beschermd tegen zwangerschap. Maar omdat de ingreep best ingrijpend is, wordt deze nooit als laatste redmiddel ingezet. “Dat doen vooral vrouwen die toch al van plan waren een koperspiraal te laten zetten. Een pil is sneller en makkelijker.”

Bron | Nationale Zorggids
Beeld | iStock

Ook interessant