null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Mooi meegenomen: ‘Mondkapjes helpen tegen hooikoorts’

Het plotselinge mooie weer is natuurlijk heerlijk, maar brengt ook een probleem met zich mee: het stuifmeel vliegt weer in het rond. En dat is héél vervelend voor hooikoortspatiënten, die weer last hebben van rode ogen, kriebels in hun neus en flink moeten niezen. Een klein voordeel: de mondkapjes die je op veel plekken verplicht moet dragen, kunnen helpen tegen hooikoorts.

Die mondkapjes beschermen je niet alleen tegen het coronavirus, maar zorgen er ook voor dat de pollen, die hooikoorts veroorzaken, minder gemakkelijk in je ogen en neus terechtkomen.

Mondkapjes tegen hooikoorts

We zitten nooit echt te wachten op een snotneus of niesbuien, maar in coronatijd al helemáál niet natuurlijk. Gelukkig kunnen mondmaskers wat van de symptomen voorkomen, vertelt Letty de Weger, pollenonderzoeker op de afdeling longziekten van het Leids Universitair Medisch Centrum. In de podcast Dit wordt het nieuws van NU.nl legt ze uit hoe: “De speciale mondmaskers, de FFP2-maskers, zouden grotere én kleinere deeltjes van de pollen kunnen tegenhouden”, vertelt ze. En juist die kleine deeltjes in je ogen, mond en neus, zorgen voor de hooikoortsklachten.

Er zijn volgens de specialist zelfs al studies die aantonen dat dit soort mondkapjes de symptomen van hooikoorts af laten nemen. “Helemaal wegnemen zal toch lastig zijn, want je komt toch weleens in contact met pollen die in de lucht zijn. Maar het kan zeker helpen om te klachten te verminderen”, zegt De Weger.

Medicijnen nemen

Helemaal verdwijnen zullen de klachten waarschijnlijk niet. Lastig, want een aantal van de symptomen van hooikoorts overlappen met coronasymptomen. Denk aan niezen of een loopneus. En hoewel mondkapjes wat verlichting kunnen geven van de symptomen van hooikoorts, heeft De Weger nog een tip: “Als je weet dat je hooikoorts hebt, kun je beginnen met het vroegtijdig gebruiken van medicatie om de symptomen zo snel mogelijk de kop in te drukken.” Zo voorkom je dat je steeds van die nare blikken krijgt als je met een snotneus op straat loopt, en sta je ook niet steeds weer in de teststraat met je symptomen.

Heb je twijfels of ondanks die medicatie alsnog een snotneus, moet je hoesten of heb je andere coronasymptomen? Laat je dan toch testen op het coronavirus.

Meer lezen over hooikoorts?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Gezond leven ligt nu in de winkel! Met álles over gezond & leuker ouder worden, zoals: zo houd je nu je weerstand op peil, complete vitaminewijzer, dossier lekker slapen (met tips van een therapeut), zes pagina's puzzelen en nog véél meer. Haal de special snel in huis of bestel hem online zonder verzendkosten via deze link.

Ilse van RoekelGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden