null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Mooi meegenomen: ‘Kaas en rode wijn zijn goed voor je hersenen’

Een kaasplankje na de maaltijd, een glaasje rode bij de open haard: heerlijk, die gezelligheid rondom de kerstdagen. En weet je wat mooi meegenomen is? Uit onderzoek blijkt dat je met rode wijn en kaas ook je hersenen nog een handje helpt.

Bepaalde stoffen in die producten zorgen er volgens wetenschappers voor dat je brein langer in goede conditie blijft. En dat terwijl het ook nog eens hartstikke lekker smaakt.

Onderzoek

Om het effect van verschillende voedingsmiddelen op het brein te onderzoeken, volgden wetenschappers vier jaar lang ruim 1600 mensen tussen de 46 en 77 jaar oud. Regelmatig vulden zij vragenlijsten in over hoe hun dieet eruit ziet. Van salade tot vis, van koffie tot rode wijn: alles werd opgeschreven. In diezelfde periode kregen ze ook meerdere keren een intelligentietest, die hun geheugen, concentratie en denkvermogen testte.

Wijn en kaas beschermen hersenen

En wat bleek? Mensen die regelmatig rode wijn drinken en kaas eten, zijn beter beschermd tegen cognitieve achteruitgang van de hersenen dan mensen die dit niet eten. Vooral kaas was erg succesvol om veroudering van het brein tegen ouderdom te beschermen, is te lezen in het rapport in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Alzheimer's Disease. De onderzoekers zeggen aangenaam verrast te zijn dat rode wijn en kaas – dingen die we niet per se als gezond zien – zo goed zouden zijn voor de hersenen. Mooi meegenomen, zeggen ze. Vooral in deze coronatijd, waarin mensen zichzelf toch iets vaker verwennen met een wijntje.

Met mate

Klinkt dat too good to be true? We geven toe dat dat wel een klein beetje klopt. Dit onderzoek is namelijk geen reden om onbeperkt rode wijn en kaas te eten, daar zullen je hersenen namelijk niet blij van worden. Hoewel jezelf af en toe verwennen met deze producten dus zeker goed is voor je brein, is teveel weer minder goed. Dat kan juist de kans op dementie vergroten, ontdekten wetenschappers van The Lancet Commisions eerder dit jaar. Overgewicht en overmatig alcoholgebruik kunnen namelijk factoren zijn bij de ontwikkeling van deze aandoening. Geniet maar drink met mate, dus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The Independent

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 01 ligt nu in de winkel! Een extra dik nummer met daarin je grote jaarhoroscoop, vuurwerk (maar dan in de keuken), een jaaroverzicht, fitte voornemens en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden