null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Mooi initiatief: farmaceut doneert grote voorraad chloroquine aan RIVM

Nederland is massaal bezig om elkaar te steunen in deze moeilijke tijd. Ook grote bedrijven doen hieraan mee. Teva, één van de grootste leveranciers van medicijnen, doneert 600.000 tabletten hydroxychloroquine aan het RIVM.

Eigenlijk is dit een medicijn tegen malaria en reuma, maar er zijn aanwijzingen dat het ook kan helpen bij de behandeling van COVID-19.

Chloroquine

Ziekenhuizen kunnen zelf een verzoek indienen bij het RIVM om gebruik te maken van deze regeling. Helaas is er nog geen wetenschappelijk bewijs dat het middel coronapatiënten helpt. Teva benadrukt dat het gebruik van het medicijn bij COVID-19 experimenteel is. Het wordt momenteel alleen gegeven aan patiënten die er slecht aan toe zijn. Verder onderzoek moet nog uitwijzen of het bijdraagt aan herstel. Teva wil hiermee bijdragen aan het bevorderen van de zorg en het wetenschappelijk onderzoek tijdens de corona-pandemie.

Giftig bij overdosering

Het RIVM geeft aan dat chloroquine niet vrij verkrijgbaar is, omdat het zeer giftig is bij overdosering. Enkel artsen kunnen het voorschrijven. Hydrochloroquine is een variant die wat minder giftig is. Het middel moet niet verward worden met chloroquine fosfaat; dat is geen medicijn, maar een middel om aquaria schoon te maken.

Lees ook: Voorzichtig goed nieuws? Eerste medicijnen tegen coronavirus op mensen getest

Apotheken

Momenteel worden chloroquine en hydroxychloroquine vooral gebruikt voor de behandeling van coronapatiënten. Daarom meldt Apothekersorganisatie KNMP dat apotheken geen chloroquine en hydroxychloroquine meer mogen afleveren. Het is wél van belang dat openbare apotheken chloroquine of hydroxychloroquine kunnen blijven afleveren voor gebruik bij reuma en lupus erythematodes. Het gaat hierbij om zo’n 50.000 patiënten in Nederland.

null Beeld

Wil jij iemand in deze tijd een steuntje in de rug geven? Dat kan met de #ikgeefomje-poster, die achterop de nieuwe Margriet zit. Uiteraard lees je daarin ook alles over Pasen. Margriet 15 online bestellen kan ook via deze link (je krijgt 'm gratis thuisbezorgd).

Bron | Teva, KNMP, RIVM

Beeld | iStock

Tanja van KempenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden