Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Op deze manier kun je je mondkapje tussentijds het best opbergen

mondkapje-opbergen.jpg

Nu het verplicht is om in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen, hebben veel mensen er eentje aangeschaft. Maar hoe kun je een mondkapje nu het best bewaren? En hoe vaak kun je ‘m achter elkaar dragen?

Wij leggen het je hier uit.

Hoe moet je je mondkapje opbergen?

Stel: je hebt in het openbaar vervoer gezeten en je wilt je mondkapje thuis weer af doen. Dan is het volgens Wouter van Dijk, mede-eigenaar van een pop-upmondkapjeswinkel in Utrecht, belangrijk dat je het kapje bij de oren lostrekt. “Doe dat niet aan de voorkant. Je moet ervan uitgaan dat de buitenkant besmet is”, zegt hij hierover tegen RTL Nieuws. “En berg hem vervolgens op in een boterhamzakje. Dan is hij netjes afgesloten. Doe hem niet in je broekzak, dat is vies.”

Hoe lang kun je je mondkapje maximaal dragen?

Eigenlijk kun je een mondkapje maar een paar uur achter elkaar dragen. “Op het moment dat het mondmasker nat is, werkt het niet meer. Als je bijvoorbeeld zingt of praat met consumptie, kun je hem veel korter dragen. Bij goede, medische maskers is het na drie tot vier uur echt tijd om hem te vervangen”, aldus van Dijk.

Lees ook
Onwennig in het ov? Zó zit je mondkapje een stuk gemakkelijker

Hoe vaak moet je je mondkapje wassen?

Een papieren mondkapje is voor eenmalig gebruik, dus die gooi je direct na gebruik weg. Een katoenen mondkapje kun je natuurlijk vaker gebruiken, maar moet je in ieder geval dagelijks wassen. “Dat moet op zestig graden. Je kan hem ook in de oven doen als ‘ie daar tegen kan”, tipt de mondkapjesexpert. “Was je hem op minder dan zestig graden, dan is er een risico dat niet alle virusdeeltjes dood zijn.”

Meer weten?
Lees hier alles over het omdoen, dragen en wassen van een mondkapje

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant