Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom het natmaken van je mondkapje ter verkoeling geen goed idee is

je-mondkapje-nat-maken-voor-verkoeling-het-is-absoluut-geen-slim-idee.jpg

Een mondkapje is natuurlijk sowieso al niet echt comfortabel, maar met deze temperaturen kan het soms bijna ondraaglijk zijn. Het lijkt dan misschien slim en verfrissend om je mondkapje nat te maken voor wat verkoeling, maar volgens het Belgische Crisiscentrum is dat een heel slecht idee.

De kwaliteit van het mondkapje gaat namelijk achteruit, zodra je deze nat maakt.

Mondkapje natmaken? Geen goed idee

Je mondmasker nat maken of zelfs in de diepvriezer leggen wordt ten strengste afgeraden door het Belgische Crisiscentrum. “Dit kan misschien voor een paar minuten wat verfrissing bieden, maar het mondkapje verliest enorm veel efficiëntie,” aldus een woordvoerder. Vochtigheid en een mondkapje zijn geen goede combinatie voor de kwaliteit ervan. Daarom raadt het centrum met deze hitte, waarin we allemaal meer zweten, aan om je mondkapje regelmatig te vervangen. Vooral mensen die voor hun werk een mondkapje dragen, bijvoorbeeld in de horeca, zorg of in winkels, moeten hem vaker vervangen dan anders.

Lees ook: Werkt jouw zelfgemaakte mondkapje wel? Je kunt het testen met een kaars

Tips voor tijdens een hittegolf

Een hittegolf betekent niet het einde van de maatregelen tegen het coronavirus. Maar het dragen van mondkapje kan nu nog veel minder comfortabel aanvoelen dan anders. Daarom adviseert het Crisiscentrum om voor een chirurgisch mondkapje of een mondkapje dat gemaakt is van een lichtere stof te gaan. “Deze maskers ventileren beter,” aldus de woordvoerder. Ook is het volgens hen verstandig om met deze hitte alleen ’s ochtends of ’s avonds naar buiten te gaan. Mocht je naar buiten gaan met een mondkapje en je plotseling niet lekker voelen, dan is het advies om naar een rustige plek te lopen waar afstand kan worden gehouden en je mondkapje even af te doen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | HLN
Beeld | iStock

Ook interessant