Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Nieuwe studie: mondkapje verlaagt kans op corona met 53 procent

mondkapje-tegen-corona.jpg

Hoe goed beschermt een mondkapje écht tegen corona? Een prangende vraag met de herinvoering van de mondkapjesplicht. Daar geven de resultaten van een nieuwe studie nu antwoord op. En die zijn toch wel verrassend.

Volgens de onderzoekers is, op vaccinatie na, het dragen van een mondkapje namelijk de meest effectieve maatregel in strijd tegen het coronavirus.

Mondkapje tegen corona

Over de mondkapjesplicht is veel te doen. Sommige mensen weigeren het te dragen, omdat ze denken dat het toch niet werkt. Maar een nieuwe, internationale studie bewijst daar weer het tegendeel van. De onderzoekers namen dertig internationale studies onder de loep. Daarbij keken ze niet alleen naar de effectiviteit van mondkapjes, maar ook van handen wassen en afstand houden. Hun conclusie? Mondkapjes verlagen de kans op corona met 53 procent. En daarmee is het de meest effectieve maatregel in strijd tegen het coronavirus. Regelmatig handen wassen werkt ook voor zo’n 50 procent. En afstand houden voor ongeveer een kwart.

Op de juiste manier dragen én op tijd vervangen

Natuurlijk is het hierbij wel belangrijk dat je een mondkapje op de juiste manier draagt, dus over je mond én je neus. Doe je dit niet, dan neemt de werking natuurlijk af. Let er ook op dat je mondkapje goed aansluit, anders kunnen er alsnog meer aerosolen ontsnappen. Zo zorg je ervoor dat een loszittend mondkapje wél goed aansluit. Gebruik een wegwerpmondkapje ook niet meer dan één keer en check goed of je herbruikbare mondkapje aan vervanging toe is. Uit eerder onderzoek bleek overigens dat het N95-masker, een chirurgisch mondkapje en een katoenen mondkapje met een binnenlaag van polypropyleen het beste werken. 

Meer lezen over mondkapjes?

Bron | NU.nl, The British Medical Journal
Beeld | Getty

Ook interessant