null Beeld Getty Images/Science Photo Libra
Beeld Getty Images/Science Photo Libra

Mondhygiënist vertelt: dít kun je het beste doen als je bang bent voor de tandarts

Laten we eerlijk zijn: de meesten van ons staan niet te springen als we naar de tandarts of mondhygiënist moeten. En dat terwijl het eigenlijk achteraf meestal wel meevalt. Toch zijn er meer mensen dan je denkt die hun tandheelkundige behandelingen helemaal niet door laten gaan, omdat ze zó bang zijn voor de tandarts of mondhygiënist.

En dat kan soms vervelende gevolgen hebben.

Mondhygiëniste Marwa Ahmad van De MondzorgPoort vertelt ons wat je het beste kunt doen als je last hebt van dentofobie, zoals bang zijn voor de tandarts of andere tandheelkundige behandelingen met een mooi woord heet.

Bang voor de tandarts of mondhygiënist

Een grote norse man die me heel chagrijnig aankijkt komt de kamer binnen. "Kom verder, gaat alles goed?", vraag ik hem. Geen reactie in eerste instantie, tot er een botte "begin nou maar gewoon" uitkomt. Ik zucht en begin inderdaad. De hele behandeling hangt er een gespannen sfeer: de houding van meneer, hoe hij reageert, zijn gepuf en gezucht. Toen hij later vertrok dacht ik dat ik hem nooit meer terug zou zien, maar drie maanden later staat hij weer op de stoep. Na een paar behandelingen vertelt hij me ineens dat hij bang is voor de tandarts - en dus ook de mondhygiënist - en al jaren niet geweest was. Toen viel het kwartje: zijn gedrag kwam voort uit angst.

Dit was één van de eerste ervaringen die ik had met een patiënt die bang was voor de tandarts en dus ook een bezoek aan mij als mondhygiënist liever uitstelt. Sindsdien ben ik meer alert en spot ik angstpatiënten sneller. Veel mensen schamen zich omdat ze bang zijn voor de tandarts of een behandeling bij een mondhygiënist en zeggen daarom niets. Toch kan ik het vaak wel zien als behandelaar: wiebelende voeten op de stoel, dichtgeknepen handen.

Dentofobie

Dentofobie, oftewel tandartsfobie, kan allerlei oorzaken hebben. Van de schooltandarts uit je jeugd of een ouder met angst die dat op jou overgedragen heeft, tot een vervelende ervaring bij de tandarts of mondhygiënist. Maar soms is er helemaal geen duidelijke reden aan te wijzen en ben je gewoon simpelweg bang voor tandheelkundige behandelingen, zónder dat je weet waarom.

Dentofobie is een wijd en diepgeworteld fenomeen, maar liefst 40 (!) procent van de bevolking is in meerdere of mindere mate bang voor de tandarts. Het is daarom totaal niets om je voor te schamen en juist iets om serieus te nemen. Want als je je bezoek aan de tandarts of mondhygiënist uitstelt, kan dat ervoor zorgen dat een klein probleem aan het gebit een veel groter en complexer probleem wordt.

Communicatie is key

Hoe zorg je als patiënt en als mondhygiënst dat een afspraak toch goed verloopt, ondanks dat iemand bang is voor de tandarts? Een goede start is communiceren. Communiceren is zo ontzettend belangrijk, van beide kanten. Als patiënt is het slim om te vertellen dat je bang bent en waar je precies angstig voor bent.

De behandelaar kan daar dan rekening mee houden, bijvoorbeeld door elke stap uit te leggen: wat doet hij of zij en waarom doet hij of zij dat eigenlijk? Ook kunnen jullie samen een stopteken afspreken. Jij steekt bijvoorbeeld je hand in de lucht en de tandarts of mondhygiënsit haalt alles uit je mond zodat je tot rust kunt komen. Op die manier wordt het een veel prettigere ervaring!

Nog een aantal handige tips:

  • Het is belangrijk dat je je realiseert dat de tandheelkunde van nu niet meer is zoals het vroeger was. Apparatuur is gemoderniseerd en de technieken zijn verbeterd, waardoor het gemakkelijker en vaak minder pijnlijk is.
  • Praat erover met je tandarts of mondhygiënist. Je bent echt niet de enige die bang is voor tandheelkundige behandelingen en je hoeft je er echt niet voor te schamen. Als de behandelaar weet wat er aan de hand is, kan hij of zij daar rekening mee houden.
  • Vraag om verdoving, een behandeling hoeft helemaal niet meer pijnlijk te zijn! Zélfs als je bang bent voor de prik voor de verdoving, zijn er opties. Er kan bijvoorbeeld een soort zalfje op je tandvlees gesmeerd worden dat verdovend werkt. Dan voel je de prik én de behandeling niet meer: win-win!
  • Zoek een behandelaar die rustig is en ervaring heeft met patiënten die bang voor de tandarts zijn. Vaak kun je op internet veel specialiale angst-tandartsen en -mondhygiënisten vinden die precies weten hoe ze je op de beste manier kunnen helpen.

Vertrouwen

Door de jaren heen heb ik als mondhygiënist geleerd dat een groot deel van mijn werk toch mijn omgang en communicatie met mijn patiënten is. Daarom vind ik het ook heel belangrijk dat we er samen voor kunnen zorgen dat je gebit (weer) gezond is, maar ook dat je vertrouwen hebt in de behandelaar.

Door eerlijk te zijn over dat je bang bent voor de tandarts of voor een andere tandheelkundige behandeling, kunnen we je helpen. In de loop van de tijd wordt de spanning dan echt minder en zul je merken dat je een stuk relaxter in de stoel ligt.

Lees ook:

Dit zijn de meest gestelde vragen over mondverzorging (mét de antwoorden van een mondhygiënist)

null Beeld

Marwa Ahmad is sinds 2010 werkzaam als mondhygiënist. Na haar opleiding Mondzorgkunde aan de Hanzehogeschool in Groningen heeft Marwa ervaring opgedaan bij verschillende praktijken in Nederland. Inmiddels heeft ze sinds 2020 haar eigen mondhygiëne-praktijk in Almere: de MondzorgPoort. Volg haar op Instagram of bezoek haar website voor meer informatie.

Tekst | Marwa Ahmad

Beeld | Getty Images

Marwa AhmadGetty Images/Science Photo Libra

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden