Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Mondhygiënist vertelt: déze symptomen kunnen wijzen op parodontitis

"Bloedend tandvlees? Daar heb ik mijn héle leven al last van; het hoort gewoon bij mij!' is iets wat mondhygiënist Marwa Ahmad al zo lang als ze werkt, heel regelmatig hoort. Maar meestal is dat helemaal niet zo, weet ze. Aan haar dan ook de taak om uit te leggen dat bloed bij het tandenpoetsen toch écht niet hoort. Sterker nog: het kan zelfs één van de symptomen van de tandvleesaandoening parodontitis zijn.

Hoe dat precies zit, legt Marwa van De MondzorgPoort uit in dit artikel.

Bloedend tandvlees

Hoe normaal je ook denkt dat het is: bloedend tandvlees duidt eigenlijk altijd op een ontsteking. Dat klinkt ernstig, maar je hoeft er niet per se al heel veel last van te hebben. Ook kan het zeker kloppen dat je er al een langere tijd last van hebt – bijvoorbeeld al als kind, omdat je niet goed of vaak genoeg poetst. Want dat is vaak de oorzaak van bloedend tandvlees. Plaque kan zich door slechte mondhygiëne ophopen, waardoor bacteriën in je mond vastgehouden worden en zo voor een tandvleesontsteking zorgen.

Het meten van pockets

Je herkent het vast wel: als je bij de mondhygiënist komt, pakt hij of zij als eerste een spiegel en een speciaal soort instrument. Dat wordt ook wel de pocketsonde genoemd, een instrument met daarop kleine, zwarte streepjes. Daarmee kan de expert meten hoeveel ruimte er is tussen je tandvlees en de tand – een ruimte die een pocket genoemd wordt.

Gingivitis en parodontitis

Een pocket van 0 tot 3 millimeter is gezond, bij 4 tot 5 millimeter is je tandvlees ontstoken of geïrriteerd – dit wordt ook wel gingivitis genoemd. Die klachten kun je jarenlang hebben, zonder dat ze merkbaar erger worden. Maar ga je niet beter poetsen en interdentaal reinigen , dan kan de tandvleesaandoening parodontitis ontstaan. De pockets in je tandvlees zijn dat inmiddels 6 millimeter over dieper en zo erg dat je ze met simpelweg betere mondhygiëne niet meer op kunt lossen. Parodontitis is een vergevorderde tandvleesontsteking en kan vervelende symptomen hebben.

Symptomen van parodontitis

We hebben het al uitgebreid gehad over bloedend tandvlees, maar dat is slechts één van de symptomen van parodontitis. Andere klachten die passen bij deze tandvleesaandoening zijn:

  • Rood, slap en gezwollen tandvlees
  • Teruggetrokken tandvlees
  • Tanden en kiezen die losser zitten
  • Een vieze smaak in je mond
  • Een slechte adem

Omdat parodontitis langzaam ontstaat, merk je bovenstaande symptomen vaak niet ineens op. De klachten kunnen zelfs zo geleidelijk ontstaan dat je ze zelf niet meer herkent als symptomen van parodontitis, maar dat ze voor jou ‘normaal’ zijn geworden. En dat is gevaarlijk, omdat het niet vanzelf over zal gaan. Doe je er niets aan, dan kunnen de symptomen van parodontitis verergeren met ernstige gevolgen.

Lees ook:

Wow: zó veel effect heeft stress op de gezondheid van je gebit

Hoe ontstaat parodontitis?

Iedereen heeft een laagje tandplaque op z’n tanden en kiezen. Dit witte, dunne en bijna onzichtbare laagje bestaat uit speekseleiwitten en een biofilm – dat is een combinatie van verschillende bacteriën. Tijdens het poetsen en flossen verwijder je normaal gesproken dat laagje tandplaque, waardoor de bacteriën niet meer kunnen blijven ‘plakken’. Doe je dat echter niet, dat kan de plaque verkalken, waardoor tandsteen ontstaat, wat je niet zelf weg kunt poetsen. Op dat tandsteen komt vervolgens week opnieuw een laagje plaque, waarna het proces zich herhaalt.

Door de vorming van tandsteen en tandplaque, kunnen bacteriën zich beter vestigen in je mond. Die zorgen daar voor ontstekingen. In eerste instantie vaak oppervlakkig, maar na langere tijd kan deze ontsteking zich uitbreiden naar het kaakbot rondom je tanden en kiezen. Het tandvlees gaat vervolgens losstaan van de tanden en kiezen, omdat de vezels die het tandvlees op z’n plek hielden kapot gaan. Dit proces gaat steeds verder, waardoor zelfs het kaakbot beschadigd kan raken. Daardoor zul je merken dat je tanden en kiezen losser kunnen gaan staan – één van de eerder genoemde symptomen van parodontitis.

Behandeling van parodontitis

Blijkt dat je parodontitis hebt, dan is er dus een behandeling door een mondhygiënist nodig. De pockets in je tandvlees moeten in kaart gebracht worden; deze worden vervolgens grondig gereinigd. Daarnaast zul je een duidelijke uitleg krijgen hoe je je mondhygiëne kunt verbeteren, om verdere klachten te voorkomen. Het behandelen van parodontitis kan langere tijd duren, omdat er veel tandsteen verwijderd moet worden. Kies je ervoor om geen behandeling te krijgen, dan kunnen de symptomen van parodontitis steeds ernstiger worden en heftige gevolgen hebben. Uiteindelijk kan het er namelijk voor zorgen dat je tanden en kiezen verliest.

null Beeld

Marwa Ahmad is sinds 2010 werkzaam als mondhygiënist. Na haar opleiding Mondzorgkunde aan de Hanzehogeschool in Groningen heeft Marwa ervaring opgedaan bij verschillende praktijken in Nederland. Inmiddels heeft ze sinds 2020 haar eigen mondhygiëne-praktijk in Almere: de MondzorgPoort. Volg haar op Instagram of bezoek haar website voor meer informatie.

Tekst | Marwa Ahmad

Beeld | Getty Images

Marwa AhmadGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden