Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Tips van een tandarts om je mondgezondheid optimaal te houden

hoe-houd-je-je-mondgezondheid-optimaal-tandarts-geeft-tips.jpg

Dat een goede mondverzorging belangrijk is, hoeven je vast niet meer te vertellen. Wanneer je dit deel van je lichaam gezond houdt, draagt dat niet alleen bij aan het voorkomen van gaatjes. Het draagt ook bij aan je algehele weerstand.

Sommige bacteriën kunnen namelijk via je speeksel in je bloed terecht komen en uiteindelijk zelfs in de hersenen belanden. Maar hoe houd je de binnenkant van je mond gezond?

Mondgezondheid

“De mondgezondheid bestaat uit meerdere onderdelen. Het is niet alleen een kwestie van twee keer per dag goed poetsen en flossen”, stelt tandarts Casper Bots. “Je moet het zien als een soort mengpaneel, met allemaal verschillend schuifjes die goed moeten staan.

Schadelijke bacteriën

In je mond huizen duizenden bacteriën, net als in je darmen. De samenstelling van deze bacteriën is per persoon verschillend. Door genetische aanleg heeft de ene persoon daardoor meer schadelijke bacteriën die tandbederf kunnen veroorzaken. Toch is dat volgens Bots geen excuus voor een slecht gebit. “Met mondwater kun je deze bacteriën doden. Maar het is wel zaak dat je het blijft gebruiken. Zodra je stopt, komen de natuurlijke bacteriën weer terug.”

Maximaal zes eet- en drinkmomenten

Wanneer je eet en drinkt is dat elke keer een aanslag op je tanden. Door middel van speeksel is je lichaam zelf in staat om de geleden schade zo veel mogelijk op te knappen. Maar dit proces heeft wel tijd nodig. Het duurt ongeveer drie kwartier voordat het speeksel alle zuren in je mond heeft geneutraliseerd. Voor een gezond gebit is het daarom beter om niet meer dan zes keer per dag te eten of te drinken. Het enige wat geen invloed heeft op je gebit, is water. Dit mag je dus de hele dag door drinken.

Suikervrije kauwgum

Uiteraard is het goed om je tanden minimaal twee keer per dag te poetsen en daarnaast nog één keer per dag tandplak te verwijderen door te stoken, raggen of flossen. Maar wanneer je even geen tandenborstel bij de hand hebt, wil het helpen om suikervrije kauwgum te nemen. “Hierdoor stimuller je de aanmaak van speeksel door je speekselklieren”, legt Bots uit. “Door de aanmaak van speeksel wordt de natuurlijke reiniging van de mond gestimuleerd.”

Lees ook
Waarom je na het tandenpoetsen nooit je mond moet spoelen met water

Bron | Gezondheidsnet
Beeld | iStock

Ook interessant