MT44 M44 Lezen Kijken Luisteren Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Moment voor jezelf? Dit zijn de fijnste boeken, series en tv-programma’s

De lekkerste lees-, kijk- en luistertips vind je hier.

MT44 M44 Lezen Kijken Luisteren Beeld Redactie
Beeld Redactie

Net verschenen

Doe het meteen goed

Roman | ‘Je leeft maar één keer, maar als je het goed doet, is één keer genoeg,’ zei filmster Mae West ooit. Dat knoopte schrijver Thomas Verbogt in zijn oren. Hij neemt ons in Maak het mooi mee naar zijn jeugd in Nijmegen en volgt het spoor terug naar de belevenissen en emoties van toen, naar illusies en desillusies, en zijn eigen rol in verleden en heden.

€ 22,99 (NieuwAmsterdam).

Claudia de Breij biedt steun

Non-fictie | Vasistas betekent zoiets als kijkvenster. Met haar gelijknamige boek probeert Claudia de Breij dat te bieden door met de juiste woorden orde te scheppen in deze chaotische wereld. Ze deelt niet alleen haar gedachten en ideeën over de zwarte kant van ons bestaan, maar ook over de liefde, vriendschap haar kinderen en ouders. Omdat we allemaal wel een beetje steun kunnen gebruiken.
€ 21,99 (Thomas Rap).

Seriemoordenaar als zwager?

Thriller | Elisa is in totale verwarring. Heeft haar zwager Josh nou gewoon botte pech gehad of is hij een moordenaar? Zijn eerste vrouw verongelukte, daarna verloofde hij zich met haar beste vriendin die vermist raakte, en nu heeft-ie alweer een nieuwe vriendin! Is Elisa’s angst terecht? Of probeert iemand haar bewust gek te maken? Eerlijk duurt het langst, door Darby Kane.
€ 20 (Volt).

MT44 M44 horizontale lijn groen Beeld
MT44 M44 Lezen Kijken Luisteren Beeld

3x Kinderboekenweek

Over de Kinderboekenweek

Tot 16 oktober is het Kinderboekenweek. Het thema: Gi-ga-groen. Ofwel: de natuur. De makers van De waanzinnige boomhut-reeks hebben het Kinderboekenweekgeschenk gemaakt.
Waanzinnige boomhutverhalen door Andy Griffiths en Terry Denton, cadeau bij aankoop van € 12,50 aan kinderboeken.

Over het prentenboek

Egel Egalus houdt van een stil, rustig en opgeruimd bos. Maar er blijft maar rommel komen, daar valt niet tegenop te prikken.
Egalus door Marije Tolman is het Prentenboek van de Kinderboekenweek en kost € 8,25.

Over rotbeesten die helemaal niet rot zijn!

Konijnen en poezen zijn schattig, maar aan ratten en vleermuizen bijvoorbeeld, hebben veel mensen een hekel. Terecht? Nee, zo blijkt uit deze ode aan twaalf dieren met een slechte reputatie.
Rotbeest! door Karen Soeters en Familie De Kort (illustraties), € 16,99 (Van Goor).

MT44 M44 horizontale lijn groen Beeld
MT44 M44 Lezen Kijken Luisteren Beeld

Podcast

Geboren op de vlucht

Indonesië werd in 1950 onafhankelijk. Daarop moesten KNIL-militairen en hun gezinnen in allerijl per schip het land verlaten. Onderweg naar Nederland werden op het schip Ranchi 37 baby’s geboren, die inmiddels allemaal in de zeventig zijn. Podcastmaker Joost Wilgenhof spoorde ze op en duikt in hun familiegeschiedenis.Ook volgt hij historicus Esther Captain, die meewerkt aan het onderzoek Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië.
De Ranchi Baby’s: een koloniale erfenis, nu beschikbaar via alle podcast-apps.

TV

Vrolijke Fransen

Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps hebben een missie: zo veel mogelijk mensen laten genieten van het Franse levens­lied. In het tweede seizoen van Chansons! gaat het duo daarom opnieuw samen naar hun lievelingsstad: Parijs. In de eerste aflevering staat Patachou centraal, moeder van het Franse lied en een van de koninginnen van Montmartre. Ook schenken Matthijs en Rob aandacht aan Josephine Baker, de eerste zwarte vrouw die in 2021 is bijgelegd in het Pantheon.
Chansons! vanaf 9 oktober, 21.20 uur, NPO 1.

MT44 M44 horizontale lijn groen Beeld
MT44 M44 Lezen Kijken Luisteren Beeld

3x Nieuw in de bioscoop

 1. Eén lang shot
  FILM Het is de drukste avond van het jaar in het toprestaurant van de charismatische chef-kok Andy Jones (Stephen Graham). Een verrassingsbezoek van de Voedsel- en Warenautoriteit zet iedereen op scherp. Deze spannende film toont in één ononderbroken shot hoe de veeleisende Andy zijn personeel door de chaotische avond loodst.
  Boiling point, nu in de bioscoop.
 2. Alles over de liefde
  DOCU Er is een verbond tussen de liefde en de dood. Hoe gelukkig ook, elke liefde eindigt ooit ongelukkig. Hij wordt verbroken of een van de twee overlijdt. Vanaf de divan van Freud vertellen mensen hun liefdesgeschiedenissen en inzichten. Hun verhalen worden verweven met tijdloze werken uit de schilderkunst en de muziek.
  L’Amour/La Mort, nu in de bioscoop.
 3. Leve de toekomst
  FILM Elisabeth (Charlotte Gainsbourg) wordt in de steek gelaten door haar man en blijft achter met twee tieners. Ze moet haar leven opnieuw vormgeven. Bij haar nieuwe baan ontmoet ze een ontheemde jonge vrouw die ze onder haar vleugels neemt. Gaandeweg ontdekt Elisabeth dat de toekomst haar wel degelijk iets moois kan bieden.
  Les passagers de la nuit, nu in de bioscoop.
Heleen Spanjaard en Ernest MarxRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden