Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoekers: in de toekomst mogelijk vaccin tegen chlamydia

hersenweefsel-kweek-hersengolf.jpg

Deense onderzoekers zijn dichterbij een mogelijk vaccin tegen chlamydia. Onlangs werden de eerste testen bij een kleine groep proefpersonen uitgevoerd.

Chlamydia is wereldwijd één van de meest voorkomende SOA’s. Alleen al in Nederland worden er jaarlijks meer dan 20.000 mensen positief getest op de aandoening. Wereldwijd gaat het om 131 miljoen gevallen per jaar.

Verborgen epidemie

Chlamydia wordt behandeld met antibiotica, maar het gevaarlijke is dat de ziekte niet altijd gepaard gaat met symptomen. De kans op ontdekking is daardoor gering. Voor zowel mannen als vrouwen kan dit vergaande consequenties hebben, waaronder de kans op onvruchtbaarheid. Daarnaast verhoogt chlamydia het risico op HPV. Dit virus veroorzaakt onder andere baarmoederhalskanker. “Chlamydia is een verborgen epidemie”, zegt Dr. Frank Follmann, hoofd van het onderzoek naar het chlamydia vaccin. “Bij zowel mannen als vrouwen gedijt het virus zonder dat de patiënt er direct iets van merkt.”

Onderzoek bij proefpersonen

De eerste testen met een chlamydia vaccin werden onlangs uitgevoerd bij een groep proefpersonen van tussen de 19 en 45 jaar. In een periode van drie maanden kregen vijftien vrouwen drie keer twee soorten vaccins via de arm toegediend. Daarna volgende twee keer een dosis via een neusspray. Een tweede groep van vijf personen diende als controlegroep en kreeg een placebo toegediend. Volgens de resultaten kregen de proefpersonen geen bijwerkingen. Bovendien maakte het lichaam antilichamen aan, in zowel het bloed als het vaginale vocht.

Vaginaal vocht

Volgens hoofdonderzoeker Follmann is vooral dat laatste erg belangrijk. “We zien de antilichamen in het vaginale vocht als een eerste verdedigingslinie,” vertelt hij. “Ze moeten in staat zijn om de bacteriën aan te vallen zodra die het geslachtsorgaan binnenkomen.” Ook bleek dat een injectie in principe genoeg is om voldoende bescherming te bieden. De onderzoekers hopen dat het vaccin tegelijkertijd met het HPV- vaccin kan worden gegeven. Daarvoor is eerst meer onderzoek nodig. Het vaccin wordt daarom eerst nog op een groter aantal proefpersonen getest.

Lees ook
Mitali (41): ‘Ik? Hiv? Ik dacht dat mijn doodvonnis was getekend’

Bron| The Guardian, The Lancet Journal, Soa Aids Nederland
Beeld| iStock

Ook interessant