Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoekers mogelijk dichterbij nieuw medicijn tegen migraine

onderzoekers-mogelijk-dichterbij-nieuw-medicijn-tegen-migraine.jpg

De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar het vinden van het juiste medicijn tegen migraine. Momenteel krijgen patiënten triptanen voorgeschreven, maar deze vorm van medicatie werkt niet bij iedereen effectief.

Amerikaanse onderzoekers stellen nu echter dat ze mogelijk een nieuw medicijn tegen migraine hebben gevonden.

Veelvoorkomende hersenaandoening

Migraine is een veelvoorkomende hersenaandoening die vooral wordt gekenmerkt door: hevige hoofdpijn, misselijkheid, overgevoeligheid voor licht of geluid, of zogenoemde ‘aura’s’ (uitvalverschijnselen). Zo’n 33 procent van de Nederlandse vrouwen en 13 procent van de mannen heeft eens of meerdere keren per jaar last van deze aandoening. Bij ongeveer een derde van de mensen is een aanval zo ernstig dat ze belemmerd worden in het dagelijks functioneren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Medicijn tegen migraine

Hoewel migraine wereldwijd een groot gezondheidsprobleem is, zijn er nog geen geneesmiddelen die de aanvallen voorkomen. Het behandelen van migraine is daarom vooral gericht op de bestrijding van pijn tijdens een aanval. Onderzoekers van de Mayo Clinic in de Amerikaanse staat Minnesota hebben echter onlangs een nieuw medicijn getest dat mogelijk helpt bij de bestrijding van pijn en het voorkomen van een migraine aanval.

Pijnsignalen onderdrukken

Het medicijn richt zich op de receptoren die zorgen dat zenuwcellen een pijnsignaal afgeven in de hersenen. Uit eerder onderzoek blijkt dat het niveau van deze receptoren stijgt tijdens een migraineaanval en daalt wanneer de aanval is verdwenen. Een Amerikaanse medicijnfabrikant ontwikkelde een medicijn wat de receptoren blokkeert, en activatie van de pijnsignalen tegengaat. Het middel, dat de naam Ubrogepant draagt, is getest op een groep van 1672 proefpersonen. De eerste groep kreeg een placebo mee naar huis. Deze moest geslikt worden bij het opkomen van een aanval. De overige twee groepen kreeg ieder een eigen dosering van het middel Ubrogepant mee naar huis.

Succesvolle resultaten

De eerste resultaten blijken succesvol. Een groot deel van de groep, met de hoogste dosering Ubrogepant, was binnen twee uur pijn vrij. Volgens hoofdonderzoeker Dr. David Dodick is het niet helemaal duidelijk hoe het middel precies in de hersenen werkt, vandaar dat hij het medicijn ook op grotere groepen proefpersonen wil testen. Ook moet het medicijn tegen migraine over een langere periode worden getest. Dit om te kijken of het geneesmiddel bijdraagt aan het voorkomen van een aanval. “Ik zou ook graag willen weten hoe patiënten reageren wanneer we eerder ingrijpen”, zegt Dodick. In het onderzoek wordt de patiënten gevraagd om het medicijn alleen te nemen op het moment dat ze matige tot ernstige pijn ervaren.

Ernstige bijwerkingen

Hoewel de eerste resultaten bemoedigend zijn, worden er uit dit onderzoek ook een aantal bijwerkingen van het middel gemeld. Zo’n 5 procent van de mensen heeft last van misselijkheid, slaperigheid en een droge mond. Een enkeling verklaart achteraf bovendien dat het medicijn een epileptische aanval en een blindedarmontsteking veroorzaakte. Eerdere onderzoeken tonen aan dat het middel in verband kan worden gebracht met ernstige levertoxiciteit. Toch blijft Dodick optimistisch over de positieve effecten van het middel. “Tot op heden zijn er geen medicijnen die het dubbele doel dienen om zowel een aanval te beëindigen als te voorkomen. Een medicijn dat er in slaagt om dit effect wel te bereiken zal uniek zijn.”

Lees ook

Alles wat je moet (en wilt) weten over migraine

Bron| Time Magazine
Beeld| iStock

Ook interessant