Margriet logo
null Beeld Getty Images/Maskot
Beeld Getty Images/Maskot

Moet jij voor je gevoel ook altijd ‘bezig’ zijn? Hierdoor komt dat

Heb je gevoel dat je altijd maar 'bezig' moet zijn óf heb je bijvoorbeeld tijdens het werken altijd de drang om het maar druk te hebben? Dan kan het misschien zijn dat je verslaafd bent aan het gevoel van overweldigd zijn, oftewel een 'stressverslaving'.

En dat is helaas niet zo goed voor je lichaam.

Altijd maar 'bezig' zijn

Het is voor veel mensen, maar met name millenials, een groot probleem: constant het gevoel hebben dat je bezig moet zijn en blijven. Steeds de druk voelen om te presteren en het altijd te druk hebben is iets waar we gewend zijn geraakt. Dus wanneer we dat gevoel niet hebben, voelen we ons onrustig, alsof er iets mist. En dan gaan we wéér op zoek naar prikkels. Hierdoor ervaren we onbewust veel stress.

Lees ook:

Déze lichamelijke klachten kunnen wijzen op stress (en dit kun je daaraan doen)

Verslaafd aan stress

Stress is voor niemand fijn. Tóch zijn we gewend raakt aan het gevoel van overweldigd zijn en kunnen we in het ergste geval meer zonder. Als je hersenen langdurig worden blootgesteld aan het gevoel van stress, wordt dat de norm. Voel je je regelmatig erg gestresst? Dan kan het voorkomen dat je ongevoelig raakt voor stress. Als je eenmaal ongevoelig voor stress bent is kans om verslaafd aan dit gevoel te raken zeer groot. De rush van chemicaliën die onze hersenen tijdens dit gevoel aanmaken kunnen verslavend gaan werken, in het ergste geval kun je niet meer zonder.

Hoe aanpakken?

Heb je misschien het gevoel dat je wellicht richting een 'stressverslaving' gaat? Of er misschien al één hebt? Niet getreurd, net zoals bij andere verslavingen is er bij deze ook zéker iets aan te doen. Maar het is niet makkelijk. Je moet allereerst voor jezelf erkennen dat je verslaafd bent aan stress, daarna kun je gemakkelijker aan jezelf gaan werken. Houd bijvoorbeeld een dagboek bij, daarin kan je schrijven hoe je je voelt en wat er allemaal goed ging. Zeg daarnaast ook vooral tegen jezelf dat je het verdient om af en toe niet te werken en te relaxen.

Bron | Marie Claire

Beeld | Getty Images

Willem van KasterenGetty Images/Maskot

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden