null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Moet jij vaak plassen? Dan is dit trucje misschien wel iets voor jou

Ben je net naar de wc geweest, maar moet je eigenlijk meteen weer plassen? Dan gaat er een trucje rond dat zou moeten helpen om je blaas tijdens een wc-bezoek meer te legen. Dat wordt ook wel de ‘double voiding’ techniek genoemd, waarmee je tot een extra halve liter urine uit je blaas krijgt. Maar werkt dit trucje tegen vaak plassen eigenlijk wel?

We leggen het je uit.

Het trucje tegen vaak moeten plassen

Als je vaak moet plassen, heb je misschien elk trucje al geprobeerd. Maar volgens de Briste Glamour zou ‘double voiding’ echt dé oplossing zijn om nog meer urine uit je blaas te krijgen. Die term klinkt spannend, maar wat het eigenlijk betekent is dat je vooroverbuigt tijdens het plassen. De Glamour haalt er een uitleg van de Spaanse uroloog Peraza Godoy bij, die vertelt dat je bij deze techniek je blaas volledig leeg probeert te maken door je perineum te ontspannen, je bekken beter te positioneren door voorover te buigen en door meer tijd te nemen voor je toiletbezoek. Dat laatste doe je door 30 seconden te wachten na je plasbeurt voor je weer opstaat.

Volgens de uroloog kan het een handige techniek zijn voor vrouwen die vaak moeten plassen, op voorwaarde dat er geen andere gezondheidsproblemen in het spel zijn.

Ellebogen op je knieën

In een TikTok-filmpje van Teresa Irwin, een Amerikaanse vaginacoloog, wordt een zelfde soort trucje tegen vaak moeten plassen uitgelegd. Volgens Irwin zou dit zelfs dé techniek zijn om ‘correct’ te plassen. In plaats van 'double voiding' wordt het in de video ‘The Cowboy’ genoemd. Ook hierbij zit je ontspannen voorovergebogen, maar steun je daarnaast met je ellebogen op je knieën. Volgens Irwin blijft een derde van je urine in je blaas achter als je niet op deze manier plast.

Lees ook: 5 tips om te voorkomen dat je ’s nachts vaak moet plassen

Zin of onzin?

Volgens bekkenbodemkinesitherapeut Marjan Claes van het Urologisch Centrum Groenenborger in Antwerpen valt het wel mee hoe ‘correct’ die Cowboy-techniek of de ‘double voiding’-truc is. Aan Het Laatste Nieuws legt Claes uit dat elke houding om te plassen waarin je het gevoel hebt dat alles eruit komt en je geen druk hoeft te zetten, een goede houding is. Daarmee is de ‘double voiding’-techniek dus niet per se onzin, maar ook niet de enige juiste manier. Ook is het niet zo dat je altijd je blaas volledig leeg zou moeten plassen. Claes legt uit dat er maximaal 50 milliliter urine mag achterblijven. Het gaat er vooral om dat je het gevoel hebt dat je blaas leeg is. Is dat het geval en heb je geen blaasproblemen? Dan hoef je jezelf dus niet allerlei trucjes en technieken aan te leren.

Meer tijd voor je toiletbezoek

Claes is het wel met een deel van de ‘double voiding’-techniek eens, namelijk dat we langer de tijd moeten nemen voor onze plasbeurt. Volgens de bekkenbodemkinesitherapeut zitten we vaak te gehaast op het toilet. Daarnaast zetten we (onbewust) ook te veel druk op onze blaas tijdens het plassen. Hard duwen is dus nooit de oplossing, maar een tijdje blijven zitten nadat je klaar bent om te verzekeren dat er echt niks meer uitkomt, dat wel. Al adviseert Claes eerder om tien tellen te wachten, dan dertig seconden. En of dat nou in de voorovergebogen houding is of niet, dat mag je zelf bepalen.

Bron | Het Laatste Nieuws

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 37 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere: de tussengarderobe voor de nazomer, de favoriete guilty pleasures van lezeressen, de leukste adresjes in Lissabon, Judith (51) wordt langzaam blind en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden