null Beeld

Moet jij vaak niezen van kauwgom? Hier komt dat door

Eindigt een pepermuntje of stukje kauwgom bij jou ook altijd in een niesaanval? Je bent niet de enige. Een kwart van de wereldbevolking heeft hier namelijk last van. Dit is de oorzaak dat sommige mensen altijd moeten niezen van kauwgom en pepermunt.

En om dezelfde reden moeten je vaak ook bij fel licht niezen.

Niezen van kauwgom

Dat je moet niezen van kauwgom of pepermunt komt volgens KNO-arts Rico Rinkel van het VU Medisch Centrum doordat het je gehemelte prikkelt. Aan NRC legt de arts uit dat de drietakszenuw, de zenuw die in je gehemelte loopt, zorgt voor een prikkeling in je neus. Door die prikkeling die via je gehemelte naar je hersenen loopt krijgen je hersenen een seintje dat er iets in je neus zit. Dat moet eruit, waardoor je dus moet niezen.

Menthol afstoten

Daarnaast legt de arts ook uit dat menthol, dat in kauwgom, pepermunt en sommige andere keelsnoepjes zit, een lichaamsonbekende stof is. Dat betekent dat je lichaam hier automatisch snel weer van af wil. Uit een reflex begin je dus te niezen om die menthol weer uit je lichaam te krijgen. Je kunt er zelf dus weinig tegen doen.

Lees ook: Moet jij vaak niezen? Dat zou híerdoor kunnen komen

Niezen als je in de zon kijkt

Moet je naast niezen van kauwgom ook standaard niezen als je in de zon kijkt? Dat werkt eigenlijk hetzelfde. Je ogen krijgen een zenuwprikkel binnen door fel licht. Deze wordt doorgestuurd naar je hersenen, die het opvatten als een seintje dat er iets in je neus zit. Hierdoor begin je dus te niezen. Dit is eigenlijk een soort kortsluiting en wordt ook wel het Achoo-syndroom genoemd. Deze toepasselijke naam staat voor Autosomal dominant Compelling Helio-Ophtalmic Outburst-syndroom.

Ongeveer een kwart van de wereldbevolking heeft dit syndroom waarbij je dus begint te niezen bij fel licht of bijvoorbeeld kauwgom. Als je dit syndroom eenmaal hebt ontwikkeld, dan gaat dit nooit meer weg. Volgens Rinkel kan dit overigens weinig kwaad, zelfs niet als je je nies inhoudt.

Bron | NRC, Biologie Plus School, Ze.nl

Beeld | iStock

null Beeld

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandan t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden