null Beeld

Moet jij vaak niezen na het sporten? Dít probeert je lichaam je te vertellen

Eindigt een work-out bij jou altijd steevast in een flinke niesbui? En gebeurt dit vooral als je buiten aan het sporten bent? Geen zorgen: je bent lang niet de enige die hier last van heeft.

Wij leggen je hier uit wat het waarschijnlijk betekent als je vaak moet niezen na het sporten.

Je hebt een loopneus (rhinitis)

Heb jij naast dat je moet niezen ook last van een flinke loopneus (rhinitis)? En sport jij eigenlijk vooral buiten? Dan is dit waarschijnlijk de oorzaak van je niesbuien. Als er sprake is van veel allergenen, zoals pollen en een droge lucht dan raakt je neus extra geïrriteerd waardoor het ook meer slijm gaat produceren. Sommige wetenschappers beweren ook dat luchtvervuiling ervoor zorgt dat je buiten extra moet snotteren. Als jij dus merkt dat je altijd moet niezen, nadat je buiten hebt gesport is de kans groot dat het hier aan ligt.

Je hebt last van allergieën

Als je regelmatig buiten sport word je blootgesteld aan een grotere hoeveelheid allergenen en een zware ademhaling maakt dit alleen maar erger. “Als we sporten, neemt het luchtvolume dat door onze luchtwegen stroomt toe. Als je allergisch bent voor pollen en ervoor kiest om buiten te sporten, stel je je neusslijmvlies bloot aan meer allergenen aangezien er meer bestoven lucht door je luchtwegen komt,” zo vertelt dokter en allergoloog Amina Abeldaim. Hierdoor kun je gaan niezen, last krijgen van jeuk en tranende ogen.

Je moet niezen van de zon

Het klinkt misschien gek, maar het felle licht van de zon kan er echt voor zorgen dat je niest. Dit fenomeen heet sinds 1954 officieel de licht-nies-reflex of de optische niesreflex, ook wel het ACHOO-syndroom genoemd. En ACHOO klinkt misschien als een soort nies-geluid, maar het is een afkorting die staat voor ‘autosomal dominant compelling helio-ophthalmic outburst’. Oftewel: een niet-onderdrukbare, erfelijke aanleg om bij fel licht te niezen. In dit artikel lees je meer over dit bijzondere fenomeen.

Wat kun je er aan doen?

Om het niezen na het sporten te voorkomen, kun je een aantal dingen doen. Als je bijvoorbeeld denkt dat het aan pollen in de buitenlucht ligt, dan kan het geen kwaad om een zogeheten pollenradar in de gaten te houden. Zo kun je ervoor kiezen om op dagen dat er veel pollen in de lucht zitten, gewoon lekker binnen te sporten (met de ramen dicht). Mocht je nu naast niesbuien ook last hebben van andere klachten, zoals tranende ogen, een loopneus etc, dan kan het geen kwaad om een keer langs de dokter te gaan en je klachten met hem of haar te bespreken. Wellicht kun je dan een speciale neusspray of bijvoorbeeld een hooikoortsmedicijn voorgeschreven krijgen.

Bron | Livestrong

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden