null Beeld

Moet jij vaak niezen? Dat zou híerdoor kunnen komen

‘Hatsjoe!‘ ‘Gezondheid’ – Niezen doen we allemaal weleens. Het is een natuurlijke reactie, een reflex van je lichaam die ontstaat als je neusslijmvlies wordt geprikkeld. Het zou zomaar kunnen dat één van onderstaande zaken die prikkeling bij je veroorzaakt.

Door te niezen worden prikkelende stoffen uit de neus en longen verwijderd. Het is dus een manier om je lichaam te beschermen tegen zaken die het kunnen schaden of irriteren. Eén van deze oorzaken kan mogelijk ook bij jou de prikkeling teweegbrengen.

1. Huisstofmijt

Moet je vooral niezen als je binnen bent en kun je niet zonder niesbui de nacht doorkomen? Dan zou het maar zo kunnen dat je niet tegen huisstofmijt kunt. Of nog specifieker: de póep van huisstofmijt. Huisstofmijt zijn kleine, spinachtige beestjes die onder andere in je matras, kussens, gordijnen en tapijt ‘wonen’. Allergie voor huisstofmijt kan verschillende klachten veroorzaken, zoals: een verstopte neus, jeukende ogen, benauwdheid en je raadt het al: niezen.

Huisstofmijt bestrijden

Het maakt niet uit hoe schoon je huis is, er zal altijd huisstofmijt aanwezig zijn. Toch kun je wel wat doen om de hoeveelheid te verkleinen. Zo houden de beestjes vooral van vochtige, warme plekken. Daarom is het belangrijk dat je die goed schoonhoudt, zodat ze niet al te stoffig kunnen worden. Ook is het slim om bij een ernstige allergie tapijt of vloerbedekking te vervangen voor laminaat of een andere niet-stoffen vloer; daar blijkt namelijk een stuk minder huisstofmijt in te zitten. Moet je vooral snotteren als je in bed ligt? Was je beddengoed dan wekelijks op zestig graden, en koop anti-allergische matras- en kussenhoezen. Die reguleren warmte en vocht, en houden zo huisstofmijt tegen.

2. Huisplanten

Heb je last van hooikoorts maar moet je ook bínnen nog steeds veel niezen? Dan zou het zomaar kunnen dat je allergisch bent voor huisplanten of een bos bloemen. Volgens Women’s Health heeft bijna tachtig procent van de mensen met hooikoorts daarnaast ook een allergie voor planten of bloemen die we regelmatig in huis halen. Van de planten zijn het vooral ficus en palmlelies die voor problemen zorgen, net als madeliefjes en zonnebloemen. Vetplantjes of cactussen zonder bloemen gaan vaak wel goed, en ook tulpen zijn een goede optie. En anders kun je áltijd nog kiezen voor een nepplant.

Lees ook: Dít is waarom je verslaafd kan raken aan neusspray

3. Alcohol

Ook alcohol kan een prikkeling veroorzaken waardoor je gaat niezen. Alcohol verwijdt namelijk bloedvaten, waardoor het de verstopte holtes nog meer kan verstoppen. Daarnaast veroorzaken rode wijn en bier soms niesaanvallen en loopneuzen omdat ze veel histamine bevatten. Heb jij daar last van maar wil je wél graag een glaasje alcohol drinken? Gin en wodka schijnen een laag histaminegehalte te hebben. Een gin-tonic dan maar?

4. Neusspray

Gebruik je neussprays of -druppels met de werkzame stof xylometazoline, zoals de neusspray Otrivin die je bij de drogist koopt? Let er dan op dat je daar op tijd weer mee stopt. Door dit soort middelen langer dan zeven dagen te gebruiken, loop je het risico dat de zwelling van het slijmvlies heftiger terugkomt en je juist een verstopte neus krijgt. Heb je een week lang neusspray gebruikt en ben je nog steeds verkouden? Stap dan over op een mildere neusspray, zoals een zoutoplossing die je langdurig kunt gebruiken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bronnen | Thuisarts, Libelle, GezondNU, Women's Health US

Foto | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden