null Beeld Getty Images/Science Photo Libra
Beeld Getty Images/Science Photo Libra

Moet je tóch een vaccinatie halen als je het coronavirus al hebt gehad?

De eerste groepen zijn inmiddels al gevaccineerd tegen het coronavirus en ook jouw uitnodiging komt waarschijnlijk steeds dichterbij. Maar moet je eigenlijk ook nog een vaccinatie halen als je het coronavirus al hebt gehad?

Hoe zit dat precies met de antistoffen die je na een coronabesmetting aanmaakt?

Antistoffen tegen coronavirus

Laten we eerst even kijken naar wat er gebeurt wanneer je het coronavirus hebt. Als het virus je lichaam binnendringt, bijvoorbeeld via je neus of keel, gaat je immuunsysteem heel hard aan het werk om die lichaamsvreemde stoffen weer naar buiten te werken. Om dat te doen, maakt je lichaam antistoffen aan. Die antistoffen zorgen er meestal voor dat je na een tijdje weer beter wordt, maar verlaten je lichaam vervolgens niet. Wanneer je opnieuw in aanraking komt met datzelfde coronavirus, worden ze weer geactiveerd en gaan ze direct aan de slag. Omdat je dan de antistoffen al klaar hebt staan om meteen tegen het virus te vechten, voorkomt dat vaak een infectie.

Antistoffen door coronavaccinatie

Als je een vaccinatie tegen het coronavirus krijgt, maakt je lichaam ook dit soort antistoffen aan zónder dat je daarvoor eerst het virus hoeft te krijgen. Dat gaat bij sommige vaccins via de zogenoemde mRNA-techniek, en bij andere door een onschuldig ‘dood’ verkoudheidsvirus in te spuiten, waar een klein stukje van de genetische code van het coronavirus aan wordt toegevoegd. Op die manier ga je dus ook antistoffen aanmaken, maar word je niet ziek. Zowel door een vaccinatie als wanneer je het coronavirus gehad hebt, maak je dus antistoffen aan die je beschermen tegen een herbesmetting. Betekent dat dan dat je geen coronaprik hoeft te halen, na een eerdere besmetting? Zo lijkt het niet helemaal te werken.

Lees ook:

Waarom zestigers nu soms eerder een coronavaccinatie krijgen dan 70- en 80-plussers

Vaccinatie als je coronavirus hebt gehad?

De Gezondheidsraad raadt vooralsnog aan om mensen, die eerder het coronavirus gehad hebben, een vaccinatie te geven. Dit advies is overgenomen door de Rijksoverheid, dus ook mensen met antistoffen door een besmetting krijgen de prik aangeboden. Het is volgens de Gezondheidsraad namelijk nog niet bekend of iemand, die al een infectie met het coronavirus heeft doorgemaakt, voldoende antistoffen heeft opgebouwd en hoelang deze stoffen in het lichaam blijven. Wat ze wél weten, is dat het veilig is een vaccinatie te krijgen als je het coronavirus al gehad hebt. Of dit in de toekomst gaat veranderen of dat je in Nederland bijvoorbeeld net als in Frankrijk mogelijk maar één prik krijgt, na een corona-infectie, is nog niet duidelijk.

Niet elke besmetting is gelijk

Dat je ook na een infectie met het coronavirus nog een vaccinatie krijgt, is niet voor niets vertelde immunoloog Cécile van Els (RIVM, Universiteit Utrecht) in november aan de Volkskrant. Niet iedereen maakt namelijk evenveel antistoffen aan als ze ziek zijn. En daarom weet je dus niet altijd of je wel genoeg antistoffen hebt. “Waarschijnlijk is de ene bescherming de andere niet,” zegt Van Els. “Hoe goed je beschermd bent, zou weleens kunnen afhangen van, onder meer, hoeveel virus je immuunsysteem heeft gezien. Als je iedereen op hetzelfde niveau wilt hebben, moet je vaccineren."

Artikelen

van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Volkskrant, RIVM

Beeld | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images/Science Photo Libra

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden