null Beeld

Moet je ook een mondkapje op als je astma hebt?

Op steeds meer plekken geldt een advies om een mondkapje te dragen en in het openbaar vervoer is het al langere tijd verplicht. Voor veel mensen is dit even wennen en voelt dit een beetje benauwd. Maar een mondkapje op wanneer je astma hebt, kan extra verstikkend voelen.

Je mondkapje in het OV afzetten bezorgt je al snel boze blikken, maar wat nou als je een astma-aanval krijgt?

Een mondkapje op met astma

Voor veel mensen voelt zo’n mondkapje in eerste instantie een beetje onwennig, maar voor mensen met astma kan het heel benauwd voelen. Huisarts Felix van der Wissel legt aan het RTL Nieuws uit dat het voor astmapatiënten extra belangrijk is om een vrije luchtstroom te hebben. Wanneer dit, bijvoorbeeld met een mondkapje op, niet mogelijk is kunnen zij zich extra benauwd voelen. Dat kan zelfs een astma-aanval uitlokken. Als voorbeeld geeft Van der Wissel de bus. Als een astmapatiënt hier instapt voelt deze vaak de luchtpijp al aanspannen. Hierdoor ontstaat een afweerreactie waarbij inademen vaak wel lukt, maar het uitademen lastig is. Daardoor kan ook nog eens stress ontstaan, die de reactie versterkt. Zo ontstaat een astmatisch aanval.

Verplicht of niet

Toch blijft het in de meeste gevallen verplicht om in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen met astma. Van der Wissel stelt dat mensen juist een mondkapje dragen om mensen met astma of andere chronische longziektes te beschermen tegen de verspreiding van het coronavirus. Dan moeten volgens hem deze personen zelf ook een mondkapje op. Volgens de Rijksoverheid kan er wel een uitzondering gemaakt worden voor chronische zieken die te sterke benauwdheidsklachten krijgen door het dragen van een mondkapje. Hiervoor is een mondelinge toelichting voldoend. Je hebt dus geen schriftelijk bewijs nodig.

Lees ook: Van droge huid tot ‘maskne’: zo voorkom je huidirritatie door je mondkapje

Neem medicatie mee

Huisarts Van der Wissel pleit ook voor meer begrip van medereizigers. Veel mensen spreken anderen al snel aan als ze hun mondkapje afzetten of een flinke hoestbui krijgen. Die reactie is op zich logisch, maar als dit komt door een astma-aanval kun je hier niks aan doen. Van der Wissel adviseert astmapatiënten om in dit geval duidelijk te laten zien dat ze medicatie hebben en dit innemen.

Tips tegen benauwdheid met een mondkapje

Daarnaast heeft het Longfonds nog een aantal tips om de benauwdheid door een mondkapje zoveel mogelijk te verminderen. Allereerst helpt het om een mondkapje van dunne dichtgewoven stof te dragen. Dik materiaal maakt het nog lastiger om te ademen. Ook kan het helpen om thuis alvast te oefenen om het mondkapje te dragen. Probeer rustig te ademen en in laag tempo een stukje te lopen in huis. Hou een half uurtje daarna opnieuw je mondkapje op terwijl je bijvoorbeeld de krant leest of televisie kijkt. Zorg dat je niet gehaast met het OV reist, maar kom ruim van tevoren zodat je eerst nog op adem kunt komen voordat je het mondkapje op zet. Als laatste kun je met je arts overleggen of je voordat je je mondkapje opdoet nog een extra puf van je rescue medicatie kan of mag nemen, wanneer je astmatische klachten hebt.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | RTL Nieuws, het Longfonds

Beeld | iStock

null Beeld

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandan t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden