Margriet logo
Moet je je tandenborstel vervangen als je ziek bent geweest? Zo zit dat Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Moet je je tandenborstel vervangen nadat je ziek bent geweest?

Niet de leukste klus als je net ziek bent geweest, maar wel belangrijk: schoonmaken. Om je huis virusvrij te maken, is het goed om de boel te desinfecteren. Hoe zit dat eigenlijk met je tandenborstel, moet je die vervangen?

Na al dat hoesten en proesten is het wel zo fris om je huis vrij te maken van ziektekiemen. Zorg daarom voor een schoon bed en haal een doekje over veel aangeraakte objecten, zoals handgrepen van keukenkastjes, lichtschakelaars en deurklinken. Wat we tijdens het schoonmaken vaak vergeten, is onze tandenborstel. En dat terwijl je deze in de meeste gevallen beter kunt vervangen nadat je ziek bent geweest.

Ziek? Vervang daarna je tandenborstel

Volgens kindertandarts Gary Liu is het vooral belangrijk om je tandenborstel te vervangen als je te maken hebt met infecties zoals griep, keelontsteking, orale herpes, maar ook verkoudheid. Bacteriën kunnen namelijk, afhankelijk van de ziekte, een dag tot meerdere weken aanwezig blijven op de tandenborstel. De kans op herinfectie is erg klein, maar niet onmogelijk, vertelt Liu aan HuffPost.

Als je ziek bent, kun je wel dezelfde tandenborstel blijven gebruiken. Zolang je deze maar vervangt als je weer beter bent. Een extra tube tandpasta is trouwens geen overbodige luxe, want ook daarmee kun je ziektekiemen verspreiden. Om het aantal bacteriën op je tandenborstel te verkleinen, is het verstandig om ‘m aan de lucht te laten drogen. “De meeste bacteriën die op je tandenborstel leven, gaan dood in aanwezigheid van zuurstof,” zegt kinderarts Harvey Karp. Een dop of hoes voor je tandenborstel kun je daarom beter vermijden.

Tandenborstel desinfecteren

Als je je tandenborstel liever niet weggooit, kun je hem desinfecteren. Volgens cosmetisch tandarts David Frank doe je dat door je tandenborstel in antibacterieel mondwater, een zuiveringszoutoplossing, azijnoplossing of een kunstgebitreiniger te leggen. Zo kun je hem, ook nadat je ziek bent geweest, nog gebruiken. Om je tandenborstel elke dag een opfrisbeurt te geven, kun je hem even onder heet water houden, vervolgens met je duim langs de borstelharen wrijven en hem opnieuw uitspoelen. Laat hem daarna aan de lucht drogen.

Wat je nog meer kunt doen om verspreiding van bacteriën te voorkomen? Plaats tandenborstels nooit in hetzelfde bakje en deel ze niet met anderen. De meeste tandartsen adviseren om je tandenborstel na ongeveer drie maanden te vervangen.

Julie Van der EerdenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden