Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Moet je je nog steeds ziek melden bij verkoudheidsklachten?

Veel mensen lopen de laatste tijd te hoesten, niezen en snotteren. Vóór de coronapandemie zou je met lichte verkoudheidsklachten waarschijnlijk gewoon naar je werk zijn gegaan. Maar tijdens de pandemie werd het beleid om met klachten thuis te blijven. Hoe zit dat nu? Moet je je nog steeds ziek melden bij verkoudheidsklachten?

Handig om te weten nu het griepseizoen weer voor de deur staat.

Moet je je ziek melden bij verkoudheidklachten?

Als je last hebt van verkoudheidsklachten, zoals een snotneus, dan voel je je misschien niet heel ziek en kun je voor je gevoel nog prima werken. Toch werd tijdens de coronapandemie de regel om bij dit soort klachten thuis te blijven en je te laten testen. Inmiddels zijn veel mensen gevaccineerd en versoepelen de maatregelen steeds verder. En nu veel mensen weer naar kantoor gaan, zorgt dat soms nog voor onduidelijkheid. Moet je je nou ziek melden bij verkoudheidsklachten of mag je inmiddels wel weer naar werk komen? Het simpelste antwoord is: ja, met verkoudheidsklachten meld je je nog steeds ziek en moet je testen. Dit is het advies van het RIVM dat nog steeds geldig is, zowel voor gevaccineerde als ongevaccineerde mensen.

Wel klachten, maar toch werken

Toch legt bedrijfsarts Jurriaan Penders van HumanCapitalCare aan RTL Nieuws uit dat als je griepachtige klachten hebt, dat niet altijd betekent dat je echt niet kunt werken. Penders raadt aan om jezelf de vraag te stellen: kan ik met deze klachten werken? Als je echt lamlendig bent of koorts hebt, dan is het verstandig om je ziek te melden. Als je je met een snotneus nog steeds prima voelt om te werken, maar alleen door de coronamaatregelen niet mag werken, overleg dan samen met je werkgever wat de mogelijkheden zijn. Je kunt in dit geval bijvoorbeeld wel thuiswerken.

Lees ook: Met dít schema zou je binnen 24 uur van je verkoudheid af moeten zijn

Het griepseizoen staat voor de deur

Dit jaar wordt er een heviger griepseizoen verwacht. De kans is dus groot dat je dit jaar met verkoudheidsklachten voor de keuze komt te staan: meld je je ziek óf ga je werken? Volgens Penders zou de basis in dit geval moeten blijven: Heb je klachten? Kom niet naar werk. Hoewel je misschien met snotneus wel negatief getest bent op het coronavirus kun je anderen nog steeds besmetten met je verkoudheid. En aangezien je niet zeker kunt weten of een ander echt besmet is geraakt met dat verkoudheidsvirus of toch corona heeft, ontstaat er een soort schakel aan werknemers die ziek worden, thuis moeten blijven en zich toch moeten laten testen.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden